Egyéb kategória

Könyvajánló: Zafón labirintusai az elfeledett könyvek temetőjében

Carlos Ruiz Zafón elgondolása szerint Az Elfeledett Könyvek Temetője könyvsorozat egyes regényeinek önmagukban is úgy kell működniük, mint egy labirintus – írja posztjában Rinner Anita, aki különleges kalandra invitál benneteket. Könyvajánló.

vous - 2018.10.24.
Könyvajánló: Zafón labirintusai az elfeledett könyvek temetőjében

Carlos Ruiz Zafónt az a vezérfonal is vezette könyvei megalkotásakor, hogy az egyes részek végén mindig maradjon még egy megoldandó rejtély még akkor is, amikor már úgy érezzük, hogy a kalandok végére értünk. Fedezzük hát fel most együtt hogyan működnek Zafón labirintusai az Elfeledett Könyvek Temetőjében.

Több, mint negyven nyelvre fordították le Carlos Ruiz Zafón  könyveit. Hihetetlen, de mégis így van: a Don Quijote 17. századi könyvsikere óta nem volt ekkora érdeklődés katalán író műve iránt. Zafón írói pályafutása kezdetén a gyermekirodalom területén alkotott jelentős műveket, legelső kötete, ami nyomtatásban megjelent A köd hercege volt.

Világszerte elismert íróvá azonban akkor vált, amikor kiadták az Elfeledett Könyvek Temetőjének első kötetét, A szél árnyékát. Ezt követte három regény: Az angyali játszma, A mennyország fogságában és a Lelkek labirintusa. A szerző elgondolása szerint a tetralógia egyes darabjainak önmagukban is úgy kell működniük, mint egy labirintus, azonban ezen felül úgy kell egymásba illeszkedniük, mint a matrojska babáknak, hogy a sorozat egészében is úgy érezzük az események szövevényes útvesztőiből szinte lehetetlen minden szálat elvarrva kijutni, Ariadné fonala is kevés lesz a kivezető ösvény feltérképezéséhez.

Ám, azt gondolom ebben áll Zafón titka: nem is nagyon szeretnénk kijutni ebből az elvarázsolt világból.

Forrás:
Unsplash

A történetek helyszínéül választott Barcelona, mely önmagában is varázslatos hely a Sagrada Familiával, a Montjüickel, a Güell Parkkal és a Gaudi tervezte csodálatos épületekkel. S ennek a városnak egyik zegzugos utcáján, az Arco del Teartron van egy nyirkosságtól megfeketedett ódon kapu, amely egy titokzatos helyet őriz és mint az egy titokzatos helyhez illik, egy őr vigyázza a bejáratát, ő nyit ajtót, ha értő szemek alkalmasnak ítélnek bennünket a titok befogadására.

Az Elfeledett Könyvek Temetőjébe kerülnek azok a könyvek, amelyek a feledés homályába vesznek, amikor megszűnik egy könyvtár vagy bezár egy könyvesbolt, de azok az emberek, akik ismerik és őrzik e helyet, biztosan tudják, hogy itt tovább élnek az elfeledett írók és történeteik…

A cikk folytatását ide kattintva >>> olvashatjátok.

Ajánlott cikkek