fuszer01

Mikroműanyagokat is fogyaszthatunk az egyes asztali sók révén

Mikroorganizmusok, pontosabban a mikroműanyagok jelenlétét vizsgálták nemrég az előre csomagolt azstali sókban az egyik dél-koreia egyetm munkatársai a Greenpeace helyi szervezetével közösen. A csapat 21 ország 39 különböző asztali sóját vette górcső alá. Az eredmény megdöbbentő: csak 3 olyan asztali sót találtak, amik esetében nem tudták kimutatni a mikroműanyagok jelenlétét.

A nemrég közzétett tanulmány szerint a mikroműanyagok sajnos már mindenütt ott vannak. A tengeri sót, illetve a sós vizekből előállított asztali sókat a víz elpáologtatásával nyerik. A műanyag hulladék azonban egyre nagyobb arányban van jelen a folyókban, tavakban és tengerekben. Ezért talán nem is olyan meglepő, hogy az egyes asztali sókba is kerül belőlük. Egy másik tanulmány szerint ezeknek a sóknak a megvizsgálásával képet kaphatnak arról, hogy az adott területen mennyire szennyezett a környezet, milyen fokú a műanyagszennyezés.

só fűszer
só fűszer
Forrás:
pixabay.com

Az ázsiai sók voltak a legszennyezettebbek

Ausztráliából, Fehéroroszországból, Brazíliából, Bulgáriából, Kínából, Horvátországból, Franciaországból, Németországból, Magyarországról, Indiából, Indonéziából, Olaszországból, Koreából, Pakisztánból, Fülöp-szigetekről, Szenegálról, Tajvanról, Thaiföldről, az Egyesült Királyságból, az USA-ból és Vietnámból származott az a 39-féle asztali só, amit a már említett tudós csapat megvizsgált. Ezek közül csak háromról állapították meg, hogy nem tartalmaz mikroműanyagokat: egy finomított tengeri sóról Tajvanból, egy finomított kősóról Kínából és egy finomítatlan tengeri sóról Franciaországban. Ugyanakkor megállapították azt is, hogy az ázsiai asztali sók tartalmazzák a legtöbb mikroműanyagot, ami megegyezik azzal az adattal, miszerint azokon a területeken található a legnagyobb műanyagszennyezés.

Nemcsak a sók révén visszük a szervezetünkbe

Az eredmények alapján a kutatók úgy becsülik, hogy egy felnőtt évente átlagosan kétezer egységnyi mikroműanyagot juttathat a szervezetébe a sók révén. A bökkenő az, hogy nemcsak a sók révén juttatunk mikroműanyagokat a szervezetünkbe, hanem előfordulhat, hogy a csapvízzel vagy a levegőből is. Így összességében akár 32 ezer egységnyi is lehet az egy felnőtt ember által elfogyasztott mikroműanyag mennyisége évente.