zöldség

Tervezzétek meg saját, ehető kerteteket!

Az otthoni főzéshez hasonlóan az otthoni növénytermesztés, veteményes vagy fűszerkert gondozás is kiment a divatból. Pedig számtalan előnye van annak, ha magatok termesztitek meg az alapanyagokat: a kertészkedés jó hobbi, akár terápiás elfoglaltság is lehet, és így mindig tudjátok, mi kerül a tányérotokra.

Az egyik sikerlistás szakácskönyv szerzője, Melissa Hemsley az Eco-Age oldalán osztotta meg tapasztalatait arról, hogyan alakult a saját, ehető kiskertje. A kertészkedés előnye közé sorolta például azt a tényt, hogy ha saját magatok termesztitek meg a zöldségeket, gyümölcsöket, soha többé nem kell a boltokban műanyagzacskót használnotok, hogy ezeket a termékeket hazavigyétek. A kertészkedésbe, és a főzésbe is bevonhatjátok a gyerekeket, és sokkal jobban értékelitek majd az alapanyagokat, jobban odafigyeltek arra, hogy csökkentsétek a felesleges élelmiszerhulladék mennyiségét.

Az otthoni kertészkedéshez nem feltétlenül szükséges kiskert, kezdhetitek kicsiben a balkonon, ablakokban is.

Íme Melissa top 6 sikerlistást ültetése, mentsétek le a listát jövő tavaszra, és vágjatok bele bátran!

  1. Paradicsom, ami levesekbe, szószokba, mártásokba egyaránt kiváló.
  2. Paprika és chili, amit frissen, de leszárítva is felhasználhattok.
  3. Menta és bazsalikom, a leggyakoribb fűszernövények, amikre szükségetek lehet a konyhában.
  4. Cukkini, amit ha tavasszal elültettek, jövő őszre már terem is.
  5. Hagyma, ami szintén minden ételhez jól jön.
  6. Levendula, ami könnyen növekszik és szaporodik, és különleges ízt ad az ételeknek, teáknak.
Forrás:
pexels.com