Egyéb kategória

Dolgok, amiket a környezetért teszünk a családommal

Az elmúlt 2-3 évben rengeteg mindenen változtattam, hogy környezetkímélőbbé tegyem az életünket. Persze még bőven van hova fejlődni, de úgy gondoltam, összeszedem ezeket a kis lépéseket, hátha másoknak is segít elindulni ezen az úton – írja blogján Séllei Lilla. Az ő gondolatait olvashatjátok.

vous - 2018.11.01.
Dolgok, amiket a környezetért teszünk a családommal

1. Mosható pelenka

Mikor Bora 9 hónapos volt, átálltunk mosható pelenkára, amivel rengeteg hulladékot és PÉNZT spóroltunk meg, és a gyerek is hamarabb lett szobatiszta, 22 hónaposan.

2. Mosószer

Évek óta főzöm a mosószert szappanból, vízből és mosószódából, sok-sok műanyagflakontól kíméltük meg a bolygót. A hatalmas flakonos öblítőket is elhagytam, mosóparfümre váltottam, a pelenkás időszakban pedig mosótojással mostam (a mosható pelenkákat nem lehet szappanos mosószerrel mosni).

3. Gépesítés

Mosogatógéppel mosogatni kevesebb vízfogyasztással jár, de a hatékonyság fokozása érdekében használjátok az alacsony hőmérsékletű, de hosszabb ECO programot. Én a ruhákat is 30 fokon mosom, és arra is ügyelek, hogy nem pakoljam dugig a mosógépet. Bár a mosógépünknek van szárító funkciója, ezt télen, esős időben is csak SOS helyzetekben, félévente egyszer használom. Nagyban csökkethető a háztartás energiafelhasználása, ha teregetünk és a napra és a széllre bízzuk a szárítást a gép helyett.

4. Szappan

Tusfürdő helyett szappant használunk. Bár egy hajmosószappan sem vált be, így továbbra is samponnal mosunk hajat, de a balzsamot elhagytam – eggyel kevesebb flakon. Sok más terméket is leváltottunk a csomagolása miatt. Krémszappant és arcradírt is készítek házilag.

5. Intimkehely és mosható betét

Ezt nemcsak a hulaldékcsökkentés miatt ajánlom, hanem a komfort miatt is, életem legjobb döntése volt a váltás. (Itt egy cikk a témában.)

6. Papírtörlő, szalvéta és papírzsepi

Papírtörlőt és szalvétát jó ideje nem használunk a konyhában, helyette a konyharuhákat mosom gyakrabban. Papírzsepi ugyan még van otthon, mert a gyerekeknél van az a fertőző takonykor, amit a koruk miatt higénikusabban át lehet vészelni papírral, de bizony ott sorokoznak a textilzsepik is, és egy kis orrfolyást azzal is meg lehet törölni. Az arctisztításra, sminklemosásra mosható korongokat használok, ezt szintén a Pici Piacon vettem a detkkotól.

A további tippeket a blogomon olvashatjátok ide kattintva >>>

Ajánlott cikkek