Egyéb kategória

Ezért ne gereblyézzétek össze a faleveleket a kiskertben

Az erdők talaja egészséges, a kiskertetekben meg minden évben újra és újra fel kell turbóznotok a táptalajt. Mi a különbség a kettő között? A levelek! A lehullott falevelek ugyanis jótékony hatással vannak a talajra. Ha ti sem szeretitek egész ősszel a faleveleket gereblyézni, akkor ez a cikk nektek szól.

vous - 2018.11.02.
Ezért ne gereblyézzétek össze a faleveleket a kiskertben

Az Eco News Network mutatta be az Amerikai Talajtudományi Társaság (SSSA) és a talajkutató, Jessica Chiartas tanulmányát, hogy a leveleket hogyan bontják le a férgek, bogarak és mikrobák, hogy tápanyagban gazdag komposzttal javítsák kertetek talaját. A földigiliszták, bogárlárvák, csigák mind a talajban élnek, és aprítják a növényi anyagokat kisebb darabokra, növelve ezzel a talajt a baktériumok és gombák számára. A következő lépés az a valami, amit penésznek nevezhetünk. A tudósok gombáknak nevezik. A gombák fonalas szálakat, bocsájtanak ki, amelyek nagyon hasonlítanak a növényi gyökerekhez. Ezek felszabadítják a savas növényi anyagok lebontásához szükséges savakat és enzimeket. Ezáltal a tápanyagok rendelkezésre állnak a növények számára, hogy fenntartsák saját növekedésüket.

Lombhulláskor a bomlasztó élelmiszer-alapanyag, a víz és a szervetlen tápanyagok felszabadulnak a talajba.

Mindez a folyamat később majd hozzájárul az új növények kifejlődéséhez.

Szóval, ha egészséges táptalajt szeretnétek a kiskertetekbe, csak hagyjátok rajta a lehullott faleveleket, és földben élő apró élőlények majd teszik a dolgukat.

Forrás:
pexels.com
Ajánlott cikkek