Egyéb kategória

A gyermekeitek megmenthetik a bolygót, ha megtanítjátok nekik, hogyan tegyék

Elengedhetetlen, hogy egy fenntarthatóbb jövőt hozzunk létre magunk és a következő nemzedékek számára, és a munkának most kell elkezdődnie, mégpedig nem a fiatal felnőttekkel, hanem a kisgyermekekkel.

vous - 2018.11.03.
A gyermekeitek megmenthetik a bolygót, ha megtanítjátok nekik, hogyan tegyék

A Huffingtonpost cikkében a környezetpolitika és a globális fejlesztés professzora, Britt Crow-Miller írt arról, hogy a kisgyerekek környezettudatosságra nevelésében látja a környezetvédelem jövőjét. Egy régebbi tanulmány szerint azok a 11 évnél fiatalabb gyerekek, akik sokat játszanak kint a természetben, nagy valószínűséggel felnőtt korukra is védeni fogják a természetet. Egy másik tanulmány szerint azok a gyerekek, aki másokkal együtt (szüleikkel, tanáraikkal) töltenek időt a természetben, nagyobb valószínűséggel védik ezt a természetet későbbi életükben.

A kíváncsiságból ered a tanulás, a tanulásból a tisztelet, a tiszteletből pedig a gondoskodás és az érdekérvényesítés.

Ha gyerekek felfedezik az őket körülvevő világot, egyre több és több kérdésük lesz majd a természetben található élőlényekkel, állatokkal, növényekkel kapcsolatban, és szülőként, vagy tanárként a ti dolgotok, hogy ezeket megtanítsátok nekik. A gyermek kíváncsiságának előmozdítása egyszerű. Töltsetek időt a szabadban, még egy séta a boltba is lehetőséget nyújt a gyerekeknek arra, hogy megfigyeljék és kíváncsiak legyenek a természeti környezetükre. Ha a nagyvárosban nincs kertetek, szerezzetek be néhány cserepes növényt, zöldséget, fűszernövényt. Az ültetés, a termesztés és a betakarítás valami olyat ad a gyerekeknek, aminek az eredményét ténylegesen meg is ehetik. Ezáltal nő gyerekeknek a természethez való kapcsolódása.

A felnőtt példa

A gyerekeket lenyűgözi az, ha látja rajtatok, hogy komolyan veszitek a környezet védelmét. Ne sikítsatok, vagy meneküljetek el, amikor megláttok egy rovart, inkább mutassátok meg a gyerekeknek, akik kíváncsiak a körülöttük lévő világra.

A kevesebb, néha több

Nem kell minden hétvégén hosszú túrákra mennetek, hogy megtanítsátok a gyerekeknek, hogyan értékeljék a környezetet. A közeli parkban egy séta ugyanúgy megteszi, vagy rossz időben nézzetek meg közösen a családdal egy természetfilmet.

Mindannyitoknak vezetővé kell válnotok az otthonaitokban és iskolákban, hogy elősegítsétek egy olyan új gondolkodásmód kialakulását, amely a természettel való kapcsolatot helyezi a középpontba.

Forrás:
pexels.com
Ajánlott cikkek