Egyéb kategória

Ti szívesen élnétek egy gyalogosbarát városban?

Mi a véleményetek arról, ha kialakítanának olyan városokat, ahol nem gépjárművel, hanem gyalogosan megközelíthetővé válna minden? A gyalogosok számára hoznának létre fejlesztéseket, és az autók visszaszorításával csökkenne a légszennyezettség. Bizony létezik már elképzelés a gyalogosbarát városokról, és arról, hogyan valósulhatnának meg.

vous - 2018.11.04.
Ti szívesen élnétek egy gyalogosbarát városban?

Mit értünk az alatt, ha azt mondjuk, hogy egy város egészséges? Úgy értjük, hogy tisztább, biztonságosabb és kevésbé szennyezett, mint más városok? Hogy virágzik a gazdasága? Hogy az adófizetők pénzét bölcsen költik olyan projektekre, amelyek a többség érdekeit szolgálják? Az, hogy lehetőséget ad a közösség építésére, nemcsak a társadalmi, hanem a fizikai értelemben is? Az Eco Watch számolt be Jeff Speck elképzeléséről, aki úgy véli, hogy ahhoz, hogy egy várost egészségesnek lehessen leírni, nem teljesülhet csak egy, vagy néhány dolog ezek közül, mindegyiknek teljesülnie kell. Úgy véli, hogy a városok el tudják érni ezeket azáltal, hogy elkötelezik magukat a járhatóság elveivel, azzal, hogy a közösségeket a gyalogosok szükségleteinek kielégítésére kell építeni, nem pedig a gépkocsisokéra.

Speck egy várostervező, aki a Walkable City kiadásával megváltoztatta a várostervezésről alkotott elképzeléseket. Könyve szembeszállt a feltörekvő autókra fókuszáló kultúránkkal, és egy emberibb alternatívát fogalmazott meg.

Ti mit szólnátok egy gyalogosbarát városhoz, ami jó hatással lenne a város gazdagságára, közegészségügyére, a közösségi életre és természetesen az éghajlatváltozás mérséklésére?

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek