cukor porcukor édesítés

A vesét leginkább károsító hatások

Sokan beszélünk a szív- és érrendszeri betegségekről és a rizikófaktoraikról, ám a veséről általában kevesebb szó esik. A vese pedig létfontosságú, hiszen szabályozza a vérnyomásunkat, a só-víz háztartást, ráadásul kiszűri a méreganyagokat a vérünkből. A következőkben felsorolt dolgok igen rossz hatással vannak a veséinkre, ezért érdemes odafigyelnünk.

Dohányzás

A dohányzásról alapvetően tudjuk, hogy igen ártalmas, hiszen többek között károsítja a szívet és a tüdőt is. Arról azonban nem sok szó esik, hogy a vesére is káros hatással van, pedig kutatások bizonyítják, hogy azok vizeletében, akik dohányoznak, sokkal magasabb a fehérjék előfordulásának a valószínűsége, ez pedig egyértelműen a veseelégtelenség egyik jele.

Cukor

Természetesen nincs arról szó, hogy a mértékletes cukorfogyasztás egyértelműen vesebetegséghez vezet, ám túlzott fogyasztása elhízást és cukorbetegséget eredményezhet, amely állapotok a vese megbetegedéseinek rizikófaktora. A cukrot ráadásul sokszor észrevétlenül juttatjuk be a szervezetünkbe, hiszen egy elfogyasztott kenyérszeletben vagy akár egy salátaöntetben is sok cukor lehet.

Nézzétek meg a többi káros dolgot is!

Forrás:
Pixabay