Egyéb kategória

Az ételintolerancia furcsa jelei

Az ételallergiát és az intoleranciát ma is összekeverjük, pedig két külön állapotról van szó, csak a tüneteik lehetnek hasonlóak. Hogy megtudjuk, panaszainkat esetleg valamelyik okozza, nem árt utánanézni a legismertebb kiváltó okoknak és testünk furcsa jeleinek.

vous - 2018.11.11.
Az ételintolerancia furcsa jelei

Az ételintolerancia kellemetlen ugyan, de nem veszélyezteti súlyosan az egészségünket, sőt, akár olyan enyhék lehetnek, hogy nem is vesszük őket alaposabban szemügyre, így maga az intolerancia sem derül ki.  Ez amiatt káros, mert így azt a bizonyos ételt újra és újra fogyasztjuk, a tünetek pedig csak jönnek, pedig meg is előzhetnénk őket, ha tudnánk, mit nem szabad ennünk. Az ételallergia esetében a szervezetünk immunrendszere reagál túlzóan az adott élelmiszerre, és támadást indít ellene. Az orrfolyástól egészen a légzést akadályozó torokdagadásig és az akár életveszélyes anafilaxiás sokkig igen széles skálán mozognak ezek a reakciók. Az intolerancia érzékenységet jelent, az immunrendszer működését nem érinti, a problémákért emésztőrendszerünk felel. Jól meg lehet különböztetni a kétféle állapotot, ha tejtermékekről van szó. Alapvetően a laktózra érzékenyek nem tudják lebontani a tejben található cukrokat, és emiatt puffadással, hasmenéssel, rosszulléttel reagálnak, ha mégis tejterméket isznak-esznek. A tejallergia esetén a tejben található fehérjéket nem bírja a szervezet, és rendes allergiás reakcióval válaszol rá. Mindkét állapotnak vannak nagyon hasonló tünetei, de ettől még közel sem egyformák. Most azokat az élelmiszereket soroljuk fel, amelyek nem allergiás tüneteket, hanem intoleranciát okozhatnak.

Tejtermékek és a rájuk adott reakciók

A laktózintolerancia fordul elő a leggyakrabban, és meglehetősen jellegzetesek a tünetek is: a hasunk fáj, görcsöl, szelek bántanak, hasmenésünk van, fel vagyunk puffadva. Próbáljuk ki, hogy kiiktatjuk étrendünkből a tejet, tejtermékeket, tejcsokis édességeket, és figyeljük magunkat, múlnak-e a tünetek. Az olyan savanyított termékek, mint a kefir, a joghurt vagy a túró, illetve az érett sajtok kevesebbszer okoznak tüneteket, mert kevesebb bennük a laktóz – a magas fokú érzékenységgel élők azonban ezeket sem tudják tolerálni.

Olvassátok tovább a cikket!

Forrás:
Vous
Ajánlott cikkek