Egyéb kategória

3 jó alapanyag, és megszeretitek az egészséges salátát

Mindenki tudja, hogy salátát enni jó és egészséges, mégis sokaknak nehézséget okoz szoros barátságot kötni ezzel a gyors, millió változatban készíthető, praktikus és szuperegyszerű zöldségalapú fogással. Meggyőződésünk, hogy ennek az oka az öntetben rejlik, amivel teljesen elronthatjuk, vagy éppen mennyeivé változtathatjuk a salátánkat.

vous - 2018.11.08.
3 jó alapanyag, és megszeretitek az egészséges salátát

A saláta lényege a zöldség, a lelke pedig az öntet. A legdrágább és legritkább, ínyenc hozzávalókból összeállított saláta is pocsék lesz, ha vacak salátaöntettel küldjük meg, és a legolcsóbb, egyszerű zöldséges alap is fantasztikusan finom lesz, ha jó minőségű alapanyagokból készítünk hozzá öntetet. És ha finom, rá is kattanunk, és nem lesz kihívás a saláta többé.

Ha salátaöntetről van szó, érdemes a készen kaphatóakat elfelejteni, sem ízben, sem összetételben nem megnyerőek, a bennük lévő adalékok is kicsapják a biztosítékot, ráadásul házilag fél perc alatt kikeverhetjük a világbajnok francia öntetet, a vinaigrette-et (ejtsd: vinegrett). Mustár, olaj és ecet keveréke az alap, de egyáltalán nem mindegy, milyen összetevőket használunk hozzá:

itt tényleg menőség a minőség, szóval érdemes beruháznunk jobb félékre

– sokáig kitartanak, mindig csak kevés kell belőlük, és nagyon hálásak leszünk, mert az egyszerű zöldsalátát, káposztát, répát és bármilyen zöldséget felvidít a keverékük.

Olaj

Főzéshez és salátához érdemes különböző olajat használni, salátához jobb egy minőségi olívaolaj, mert nagyon meghatározza az öntet ízét és krémességét. Nem kell feltétlenül a legdrágábbat választani, de arra nagyon érdemes törekedni, hogy sötét üvegbe csomagolt és extra szűz legyen. Bármilyen mediterrán ország lehet a forrása, de ha származási helyként az EU van feltüntetve, az már pancsolt olajat jelent, nem igazi minőséget. Szupermarketekben is kapható jó minőségű, csak csekkoljuk a forrást, és azt, hogy hideg sajtolású.

Balzsamecet

A balzsamecet sűrűbb, szelídebb, krémesebb, mint a mi klasszikus és nagyon karakteres ecetünk, de még a borecetnél is lágyabb, musttal édesített borecet, és gyakorlatilag az örökkévalóságig eláll, kevés kell belőle, és egészen más ízvilágot ad a salátának. Esetenként citommal vagy naranccsal is kiváltható az öntetben ez a savasságot adó alapanyag, de jó belőle otthon tartani, mert sült zöldségekre csepegtetve is nagyon finom.

A cikk folytatásáért kattintsatok ide >>>

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek