Egyéb kategória

Gondoljátok meg kétszer, hogy őrült vásárlásba kezdtek-e!

Közeleg a novemberi Black Friday, amikor az akcióknak köszönhetően őrült vásárlási lázban ég az ország. Arra azonban figyeljetek, hogy nem kell mindent felhalmoznotok csak azért, mert most akciós. Megmutatjuk a fekete péntek árnyoldalát.

vous - 2018.11.09.
Gondoljátok meg kétszer, hogy őrült vásárlásba kezdtek-e!

A Black Friday azt hirdeti, hogy több, több és még több termékre van szükségetek. Ezek az akciók azonban nemcsak a pénztárcátokra vannak negatív hatással, hanem a környezetre is. Szóval mielőtt lenulláznátok a bankkártyátokat, böngésszétek át a Huffingtonpost borzalmas statisztikáit.

Az elektronikus hulladékok mindössze 29 százaléka újrahasznosítható.

Az okostelefonok, a laptopok és az egyéb elektronikus kütyük iránt érdeklődő áradat miatt nem meglepő, hogy az eldobott elektronikus dolgok alkotják a leggyorsabban növekvő hulladékáramot a bolygón, és az Egyesült Államok többet termel ebből a hulladékból, mint bármely más ország. Az Egyesült Államokban 2012-ben keletkezett 3,412 millió tonna e-hulladékból 1,87 millió tonna hulladéklerakóba került, és csak 29 százaléka került újrahasznosításra. Még az újrafeldolgozás sem lehet olyan környezetbarát, mint amilyennek gondolnátok. Az e-hulladék leszerelését végző munkavállalók veszélyes gázoknak vannak kitéve a mérgező fémektől, mint az ólom. Ezek az anyagok a talajba és a vízbe is beszivároghatnak. Senki sem mondja, hogy teljesen el kell dobnotok az elektronikus szerkentyűket. Azonban a szigorúbb e-hulladékokra vonatkozó törvények mellett a saját ökológiai lábnyomotok csökkentésére is van mód. Vásároljatok használt kütyüket, és a megunt elektronikai cikkeiteket adjátok tovább nonprofit szervezeteknek.

Több mint 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba évente.

A műanyag együtt jár a fekete péntekkel. Függetlenül attól, hogy műanyag csomagolásban viszitek haza a termékeket, vagy az online megrendelt árut szállítják ki ebben. Évente 300 millió tonna műanyagot gyártunk, és akár több mint 400 évig is eltarthat a lebontásuk. Mindössze 20 százalékát újrahasznosítják vagy elégetik, a többi a környezetben marad. Ezeket a műanyagokat, műanyagszálakat a tengeri állatok megeszik, az emberek a csapvízzel megisszák. Az Egyesült Államokban a legmagasabb a szennyeződés aránya, 94% a műanyagszálakat tartalmazó csapvíz. A műanyagszennyezés mérséklése érdekében fontoljátok meg, hogy csak azt veszitek-e meg, amire szükségetek van, és vásárláskor mindig vigyetek magatokkal újrahasznosítható táskákat. A Greenpeace üzenete, hogy ne vásároljatok termékeket csak azért, mert olcsó, ugyanis még az ingyenes termékeknek is ára van, melyet az óceánok, az erdők és a vadon élő állatok fizetnek meg.

Globálisan 80 milliárd új ruhadarabot vásárolunk évente.

A legtöbb ruha (szintetikus textília) előállításához és gyártásához is vegyszereket, mérgező gázokat, műanyagot használnak fel, és csak évtizedek alatt bomlanak le. A divatipar az ötödik leginkább szennyező ipar a földön. Válasszátok az öko-tudatos márkákat, újrahasznosítható anyagokat.

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek