Egyéb kategória

A műanyag doboz – barát vagy ellenség?

A Kívül Belül Boldogság egyik fontos gondolata, hogy legyünk összhangban az otthonunkkal. Az az ideális, ha el tudunk lazulni, ha olyan tárgyak vesznek körül, amelyek örömöt okoznak. A bűntudatnak kevéssé van helye ebben az idillben, ezért a környezettudatosság mindig is egy fontos szempont volt számomra. Az otthonrendszerezéshez olyan gyakran használt műanyag doboz viszont keményen feladja a leckét!

vous - 2018.11.11.
A műanyag doboz – barát vagy ellenség?

Vajon van helye egy környezettudatos háztartásban a műanyagnak? Hogy fér össze a kettő? A műanyag doboz: barát vagy ellenség? A mai cikkben összefoglaltam a véleményemet a témában.

Műanyag doboz webáruház?

Nem titok a létezése, sőt, remélem már jártál is a Kívül Belül Boldogság webáruházában. Ahol a bambusz és textil termékeken felül bizony rengeteg műanyag dobozt is találhatsz. Hogy kerül ez összhangba egy környezettudatos otthonnal? Hát a műanyag doboz nem eredendően rossz?

A megoldás kulcsa szerintem a tájékozódásban és a műanyagok jobb megismerésében rejlik. Ha megértjük, hogy miként alakul a különböző típusú műanyag dobozok összetétele és górcső alá vesszük a háztartásunk reális igényeit, akkor könnyebben megválaszolható lesz ez a kérdés is.

Forrás:
depositphotos

Gyorstalpaló a műanyagokhoz

Ha a kezedbe veszel egy műanyagból készült terméket, akkor egyszerűen csak elég megfordítani, hogy megtaláld a talpán a háromszög formájú jelölést. Ez lesz az elsődleges kiindulási alap ahhoz, hogy azt a műanyag tárgyat mire és mire nem használhatod.

Leellenőrizted már valaha?

A PVC-nek ugyanis sokféle típusa van, attól függően, hogy a gyártás során milyen segédanyagokat adnak hozzá. A műanyagot rengeteg célra használjuk!

Ettől lesz könnyű, jól formázható és takarékos az ételeink, használati tárgyaink csomagolása, ezáltal olcsóbb és gyorsabb a szállításuk. A műanyag adja a törlőrongy szupererejét, a ruháink gyors száradását és így tovább…

De sajnos a PVC néhány típusából hőhatásra mérgező anyag válhat ki! Rákkeltő és hormonzavart okozó vegyületek képesek kioldódni belőle, ezért egyes műanyagfajtákat nem lehet élelmiszertárolásra vagy gyerekjáték-gyártásra használni.

A különbséget a jelölés alapján te is könnyedén el tudod dönteni. Az alábbi ábrát akár a telefonodra is lementheted, ha az üzletben szeretnéd vásárlás előtt csekkolni a kiválasztott műanyag doboz összetételét!

Alapvetően a PET 2-es, 4-es és 5-ös jelölésű műanyagfajták, amelyek biztonsággal használhatóak a jelenlegi álláspont szerint akár ételtárolásra vagy gyermekek közelében is.

A telefonotokra letölthető ábráért és a cikk folytatásáért kattintsatok ide >>>

Műanyag

Egy hónap műanyag nélkül

A VOUS-nál szeretjük a kihívásokat, szeretünk kipróbálni új dolgokat, szeretjük a határainkat feszegetni, eltérni a megszokottól. A legtöbb kihívást a szerkesztőségen belül hajtjuk végre, de most arra biztatunk, hogy velünk együtt csatlakozz valamihez. Július világszerte műanyagmentes hónap, ebben részt venni nemcsak a ti életeteket teheti jobbá, hanem a bolygónak is segít. Műanyagmentes hónapot bármikor tarthattok, akár most is >>>

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.