ősz falevél

Őszi futás: erre kell figyelned ha el akarod kerülni a megfázást

Sose becsüld alá a szél hűtő erejét, pláne, ha futás közben, megizzadva, vagy rosszabb esetben elázva edzel. Ilyenkor nincs mód megszárítkozni, könnyen megfázás lehet a vége az edzésnek. Jobb ha fel tudsz készülni a védekezésre, ebben segíthet a szél hűtő erejének ismerete.

A tavaszi és őszi erdő gyönyörű környezettel csábít minket futásra, de ezekben az évszakokban változékony időjárás. A komoly hőmérséklet-ingadozások fordulhatnak elő egy napon belül, hűvös hajnalok után a nap gyorsan felmelegíti a talajt. Emiatt van, hogy amikor a meteorológiai előrejelzést böngészed, nem csak a szélerőre érdemes odafigyelni, hanem a levegő hőingadozására, hiszen lokálisan is lehetnek nagy különbségek.

A légáramlat lehűti az emberi testet, az így tapasztalt hőmérsékletet nevezzük hőérzetnek. H. Bóna Márta vezette be a köztudatba a „szél nagyban rontja hőérzetünket” kifejezést, ami a kültéri sportolók alap időjárási fogalma. Manapság egyre több időjós odafigyel erre is, amikor összeállítja jelentését. Hivatalos és szabatos metódus nincs a meghatározására, ám van néhány alapelv, melyeket figyelembe véve igen jó közelítés adható.

Olvassátok tovább a cikket!

Forrás:
istock