Egyéb kategória

Így kezdjétek el a meditálást, ha még sosem próbáltátok

A meditálás alapvetően egyszerűnek hangzik, csak ültök egyhelyben, nem csináltok semmit azon kívül, hogy gondolkodtok. Amikor azonban rájöttök, hogy fogalmatok sincs, hogyan kellene mindezt kivitelezni, elkezdtek aggódni és stresszelni. Ehelyett inkább fogadjátok meg kezdőknek szóló tippjeinket, hogy jól sikerüljön az első meditációs gyakorlat.

vous - 2021.04.21.
Így kezdjétek el a meditálást, ha még sosem próbáltátok

Kezdőként belevágni a meditálásba nem olyan egyszerű, a Women’s Health tippjeivel azonban megkönnyíthetitek. Ne azon izguljatok, hogy hogyan kellene csinálnotok, hiszen a stressz és a szorongás abszolút az ellentéte annak, amit meditálás közben éreznetek kéne.

Inkább kövessétek az alábbiakat:

  1. Nem szükséges órákon át meditálnotok
    Kezdetben próbálkozzatok 3-5 perces irányított meditációval, vagy egy egyszerű egy perces önálló gyakorlattal.
  2. Gyakoroljátok a fókuszálást a testetek különböző részeire
    Ha könnyen nyugtalanná, idegessé váltok, próbáljátok ki, hogy tetőtől talpig egy-egy testrészetekre összpontosítotok, ez segít elterelni a gondolataitokat a sok egyéb problémáról. Ezután következhet az 5 másodperc belégzés, 5 másodperc kilégzés, és ennek ismételgetése.
  3. Próbáljátok ki a reggeli kávézás közben
    Ahhoz, hogy a meditálást beépítsétek a napi rutinotokba, kössétek össze egy olyan tevékenységgel, amit minden nap végeztek. Például a reggeli kávézással.
  4. Találjátok meg a tökéletes helyet
    Válasszátok ki a meditáláshoz tökéletes, kényelmes helyet. Persze ez nem azt jelenti, hogy csak itt meditálhattok, de ha kijelöltök egy konkrét helyet, ott könnyebben megy majd.
  5. Ne erőltessétek
    Ez olyan, mint az elalvás, ha nem tudtok elaludni, minél inkább alvásra kényszerítitek magatokat, annál kevésbé megy. Csak gyakoroljátok többször, és egy idő után könnyedén megy majd.
  6. Nem kell teljesen kiürítenetek az elméteket
    Amikor meditálás közben úgy érzitek, elkalandoztatok, ne essetek pánikba, csak váltsatok vissza az elkezdett gyakorlatba.
  7. Nem szükséges csendes hely
    Persze kezdőként könnyebb, ha egy csendes helyen meditáltok, de van, akinek ez könnyebben megy tömegben, például sorban állás közben könnyebben ki tudja kapcsolni az elméjét.

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek