Francia hagymaleves vele sült sajtos pirítóssal

Olcsó és mennyei: francia hagymaleves vele sült sajtos pirítóssal

A világ egyik legismertebb és legfinomabb levese a francia hagymaleves – egyszerűségében nagyszerű, pénztárcabarát, kevés munkával készül, és maximális ízélmény – pirított kenyérrel és jó sok sajttal összesütve maga a csoda!

Amikor már tényleg hűvösre fordulnak a napok, igazi áldás egy ilyen melengető, egyszerű és isteni finom leves, ami kevés munkával, mindig kéznél levő alapanyagból összerakható. Érdemes nagyobb adagban elkészíteni, mert hosszan főzve az igazi, és a hűtőben vagy az erkélyen lefedve 4-5 napig eltartható, felmelegítve pedig bármikor gazdag és forró ételt tálalhatunk pár perc alatt.

Ahhoz, hogy igazán finom legyen a hagymaleves, pár apró trükköt érdemes ismerni:

  • tán nem meglepő, de a vajimádó franciák nem olajjal, hanem vajjal készítik, ettől sokkal lágyabb, krémesebb lesz a leves, a hagyma ebben sokkal finomabbra párolódik,
  • a hagymalevesnek nagyon jót tesz egy kevés fehérbor – az alkoholtartalma teljesen elfő, de a savassága ellenpontozza kicsit a hagyma édességét, és sokkal illatosabbá teszi,
  • a levesbe érdemes egy kis fűszercsokrot tenni, amihez legjobb a babér, a kakukkfű és a petrezselyem, ha ezeket főzés előtt összekötjük, akkor utána egyetlen mozdulattal eltávolíthatjuk a főzés végeztével,
  • a hagymaleves egyik titkos fűszere a szegfűszeg, ami teltebbé és nagyon finommá teszik – a legjobb, ha ezeket egy hagymavégbe, mondjuk a hagyma levágott felső részébe szúrjuk bele, így ne kóricálnak majd a levesben, nem lesznek zavaróak, hanem ezt is egy mozdulattal kiemelhetjük a főzés végén,
  • a hagymaleveshez érdemes alaplevet használni, ami nyugodtan pótolható bio leveskockával – ez természetesebb és adalékoktól mentesebb, viszont rengeteg ízt ad az ételnek,
  • nagyon fontos, hogy kis lángon és hosszan főzzük a hagymalevest, ettől lesz igazán krémes és sűrű, ezalatt el is feledkezhetünk róla – a franciák 2-3 órát is rotyogtatják, de már 1 óra alatt is csodás levest kapunk,
  • a tetejéről a sajtos pirítóst ne hagyjuk el, ennek aromái nagyon jól kiegészítik és gazdagítják a levest, főleg egy kis fokhagymával kiegészítve – mint az alábbi receptben!

Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept >>>

Forrás:
Depositphotos
Forrás:
Depositphotos