szomorú lány

Ez történik veletek, ha trauma ér benneteket

A tragikus eseményeknek számos, hosszú távú lelki és fizikai hatása lehet ránk, és megváltoztathatják a személyiségünket is. A nehéz tapasztalatoknak azonban nemcsak negatív következményei lehetnek, hanem erőt is kovácsolhatunk belőlük.

Hogy ha traumatikus esemény ér minket, megváltozunk. Lehet ez egy szeretett személy elvesztése, erőszak, háborús élmény, válás, vagy bármi más, ami természetellenesen magas stresszszintet okoz. Ez az esemény nyomot hagy, és később aztán egészségügyi, párkapcsolati, lelki problémák, energiahiány forássa lehet. Ezek az élmények ugyanakkor pozitív átalakulás forrásai is lehetnek. Ezt a jelenséget nevezik a kutatól poszttraumás növekedésnek.

A poszttraumás növekedés (PTG) jelenségét az elmúlt évtizedek során sokat kutatták és jól dokumentálták. Lényege, hogy az ember jelentős személyes fejlődést tapasztal egy különösen stresszes életesemény után, amely lelkileg és szellemileg is megterhelő volt számára. Egy új tanulmány szerint  öt különböző PTG „profil” létezik, amelybe az emberek a személyiségük alapján tartoznak.

A poszttraumás növekedés öt különböző területen érhető tetten

  • Személyes erő: amikor az emberek nagyobb önbizalmat tapasztalnak
  • Új lehetőségek: amikor az emberek új utat találnak az életben, ami nem lett volna lehetséges, ha nem élik át a traumát
  • A másokkal való kapcsolatban: amikor az emberek közelebb kerülnek másokhoz, és nagyobb együttérzést alakítanak ki
  • Az élet értékelése: amikor az emberek a trauma után jobban értékelik a napi tapasztalataikat
  • Spirituális és egzisztenciális változás: amikor az emberek úgy érzik, jobban megértik a lelki dolgokat, és „nagyobb összhangot” éreznek a világgal.

Folytassátok a cikket!

Forrás:
pexels.com