hatalmas kis hazugságok

Miért hazudtok? A tudomány szerint 6 fő oka van

Mindenki hazudott már életében, a hazugság része az emberi természetnek. Ha csak egy kis füllentésről, kegyes hazugságról, vagy komoly hazudozásról beszélünk is, a hazugság nem egyszerű. Az okok pedig még bonyolultabbak és összetettebbek.

A Virginia Egyetem pszichológusa szerint a nők nagyobb valószínűséggel hazudnak, mint a férfiak, hogy megvédjék valakinek az érzéseit.

A Mind Bodygreen számolt be arról a tanulmányról, mely azonosította és tesztelte a hazugság új tipológiáját. A rendszer szerint pontosan hat fő oka van annak, hogy az emberek hazudnak, és bizonyos típusú hazugságokat bizonyos típusú emberek használnak.

Tehát meg lehet mondani valakinek a leggyakoribb hazugságát a személyisége alapján.

A kutatást végző lengyelországi egyetem a hazugságokat a kedvezményezett és a hazugság motiválása alapján kategorizálta.

A kutatók három lehetséges kedvezményezettet azonosítottak: olyan hazugságok, amelyek elősegítik az ént, a másokat előnyben részesítő hazugságok, és a hazugságok, amelyek mind magatok, mind mások számára előnyösek. Ami a motivációkat illeti, az összes hazugságot széles körben osztályozták, mint a nyereség elérésének célját (hasznos hazugságok) vagy a veszteségek elkerülését (védelmi hazugságok).

Így a hazugságok hat fő típusa a következő:

  1. Önorientált nyereségcélú hazugságok: hogy pozitív eredményt érjetek el magatoknak.
  2. Önorientált védelmi hazugságok: ezeket a hazugságokat elsősorban azért mondjátok, hogy elkerüljétek önmagatok negatív megítélését.
  3. Mást előnyben részesítő nyereségcélú hazugságok: másnak kedveztek vele.
  4. Mást előnyben részesítő védelmi hazugságok: annak érdekében, hogy megakadályozzátok a másik sérülését.
  5. Mind önmagát, mind mást előnyben részesítő nyereségcélú hazugságok. mind a magatok, mind pedig a többiek javát szolgálják.
  6. Mind önmagát, mind mást védelmező hazugságok: megakadályozza, hogy önmagatok és a másik fél sérüljön.
Forrás:
Unsplash