Egyéb kategória

A futás tíz aranyszabálya!

Az ilyen szabályok többnyire mindennapi töprengésekből erednek. Valakiben megfogalmazódnak a gondolatok, amiket egy idő után tovább ad ismerőseinek – akár egy hosszabb futás alkalmával – és mielőtt észbe kapnának, az edzők már alkalmazzák, a tudósok pedig tanulmányozzák az újdonsült “szabályokat”. Így lesz egy egyszerű ötletből teória, majd elfogadott bölcsesség.

vous - 2018.11.29.
A futás tíz aranyszabálya!

1. A sajátosság szabálya

A számodra leghatékonyabb edzésrutin a kitűzött céljaidtól függ. Ez természetesen minden edzésformára igaz, nem csak a futásra. Nyilvánvaló, hogy ha el akarsz érni egy egyéni rekordot, akkor ahhoz kell igazítanod az edzésedet és minden alkalommal azt kell megpróbálnod elérni.

2. A 10 százalék szabálya

Ha növelni szeretnéd a lefutott távolságot, nem szabad heti 10%-nál többet emelned. Bizonyított tény, hogy ha túl gyorsan, túl sokat teszel rá a megszokott távra, nagymértékben növeled a sérülés veszélyt is.

3. A kétórás szabály

Étkezés után körülbelül 2 órát kell várnod, mielőtt futni indulsz. Közismert tény, hogy átlagosan 2 órára van szükségünk ahhoz, hogy megemésszük az elfogyasztott – és főleg a szénhidrátban gazdag – táplálékot. Ha ezt nem várjuk ki, a hasi görcsök, puffadás, de még a hányás kockázatával is számolnunk kell.

Olvassátok el a további szabályokat is!

Forrás:
Unsplash
600

Nézzétek meg ezt a cikket is futás témában:

Tíz ok, amiért futnotok kell!

Megrekedtél és nem tudod, miért is futsz valójában? Itt van tíz ok, ami biztos fel fog pörgetni.

Ajánlott cikkek