Egyéb kategória

Érvek amellett, hogy az internet nem helyettesítheti a könyvtárat

Digitalizációs forradalom, alfanumerikus billentyűzet, megabyte, sőt gigabyte és még folytathatnám a sort. Ám én erre csak annyit mondok makacsul, hogy olvasójegy, katalogizált könyvtár, költészet, metafora és balladai homály. Következzenek nyomós érvek amellett, hogy az internet nem helyettesítheti a könyvtárat.

vous - 2018.11.30.
Érvek amellett, hogy az internet nem helyettesítheti a könyvtárat

Az olvasás maga a kultúra!” – mondja a nagy angol tanulmányíró, Matthew Arnold. 

Ám az elmúlt évtizedek tanulmányai arról szólnak, hogy az olvasásra fordított idő negatív tendenciát mutat nemcsak itt, Magyarországon, hanem szerte a világban.

Felvetődik a kérdés, hogy az olvasást, a papír alapú könyveket, a könyvtárakból szerzett lexikális ismeretet kiszoríthatja-e az internetről összeollózott „tudás”. Esetleg vannak-e olyan tényezők, amelyek rácáfolnak arra, hogy a hagyományos könyvtárak szükségtelenné válhatnak?

Fékevesztett tempóban száguld velem hazafelé a busz, mint ahogy fékevesztett tempóban áramlanak felém a hírek az internetes portálokról, hogy éppen hol pusztít tűzvész, szökőár vagy földrengés, melyik politikus éppen mit nyilatkozott a sajtónak és ez milyen hatást gyakorol a gazdaságra, milyen valóságshow-t indít útjára a kereskedelmi csatorna… árad a rengeteg információ, úgy érzem rögtön betemet, úgyhogy elég is volt ennyi, gombnyomással útját állom a további híráradatnak. Mellettem mintha a tini kezéhez nőtt volna a billentyűzet.

Becsukom a szemem és elképzelem, ahogy egy csendes könyvtárban ülök és elmerengek egy régi könyv lapjai felett. Lassuló gondolataim ködén át érzem felém áramlani a nyugalom hullámait, teljesen elmerülök benne és feltöltődöm, hogy aztán átadjam magam azoknak a gondolatoknak, érzéseknek, amit az aktuális könyv vált ki  belőlem. Fékez a busz és én kizökkenek egy pillanatra, mellettem még mindig ott ül a lány, aki kígyóbűvölő módjára mered a képernyőn lassan összeálló szavak halmazára. Nem tudom visszafogni magam és megkérdezem, még az előző álmom hatása alatt, hogy mit gondol a hagyományos könyvtárakról, valamint a klasszikus irodalomról.

Az interneten bármilyen feltett kérdésünkre választ kaphatunk, így aztán a könyvtárba teljesen felesleges elmenni???” – feleli, miközben egy autóverseny képei peregnek a képernyőn vad iramban.

Miután próbálom rendezni eltorzult arcvonásaimat és becsukni tátva maradt számat, gondolatban már ellenérvek után kutatok, hogy rögtön cáfolni tudjam ennek a gondolatnak még a csíráját is, mert nem minden található meg az interneten. Az összes folyóiratnak csak egy része lelhető fel az interneten, a könyvek aránya ennél is kisebb.

Érdekel benneteket a válasz? Kattintsatok ide >>> a cikk folytatásáért!

Ajánlott cikkek