Alternatív liszt

Gluténmentes lisztek körképe

Azok, akik nem ehetnek hagyományos búzalisztből készült termékeket, ételeket, kénytelenek gluténmentes liszttel sütni-főzni. De melyek a leggyakrabban használt alternatív lisztek, és milyen újdonságokat próbálhatunk még ki?

Az egyik leggyakrabban használt gluténmentes termék a zabliszt, de nem árt odafigyelni a vásárlásnál: bár maga a zab nem tartalmaz glutént, a csomagoláskor, a feldolgozáskor, de még akár a betakarításkor is szennyeződhet. Ezt ki tudjuk védeni, ha csak olyan zablisztet vásárolunk, amire rá van írva, hogy biztosan gluténmentes. Ha ezt megtaláltuk, akkor örülhetünk, hiszen a zabliszt laktató, egészséges, sokoldalúan felhasználható. Rostokban, vitaminokban, fehérjékben gazdag, de szénhidráttartalma alacsony, és az is lassan szívódik fel, azaz órákra jóllakat.

Kukoricaliszt

A másik nagy gluténmentes favorit, amit sokoldalúan felhasználhatunk. Bár sokan használják azt a szót, hogy kukoricaglutén, igazából nincs ilyen, és nem lesz tőle bajunk, hacsak nem vagyunk a kukoricára is érzékenyek. Kukoricalisztet mi magunk is készíthetünk egyébként, hiszen csak meg kell őrölni a szemeket, majd átszitálni a lisztet. A kelt tészták kivételével minden fázisnál helyettesíthetjük vele a búzalisztet.

Nézzétek meg a többi alternatívát is!

Forrás:
Depositphotos