otthon

Ellenőrizzétek otthonotok páratartalmát, ez lehet az egészségetek kulcsa!

Tudtátok, hogy a páratartalom az egyik mutatója az egészséges otthonnak? Az ideális páratartalom 40-50 százalék. Ha ennél kevesebb, akkor túl száraz a levegő, ami többek közt légzési panaszokat okoz, ha több, akkor megjelenhet otthonotokban a penész, mely szintén nem egészséges.  

Otthonotokban a páratartalom attól függően is változhat, hogy melyik helyiségben tartózkodtok, milyenek a körülmények, van-e szigetelés, megfelelő légáramlás. Ha a páratartalmat megméritek, ne feledkezzetek meg a fürdőszobáról sem, ahol a nem megfelelő szellőzés miatt megtelepedhet például a penész.

A Mind Bodygreen szakértője szerint, ha eléri otthonotok a 60-as páratartalmat, akkor fennáll a penészesedés kockázata, és csak azért, mert nem látjátok, nem jelenti azt, hogy nincs is ott.

A penészgombának sokféle különböző formája létezik.

A feketepenész például a legnyirkosabb helyeken, 90 százalék körüli páratartalom esetén alakul ki. A veszélyes penészfajta azonban a fehérpenész, amelynek megtalálásához általában mikroszkópra van szükség, és már 60-70 százalékos páratartalom esetén megtelepedhet.

A magas páratartalom ellen ma már kiváló párátlanító eszközöket szerezhettek be.

Ha azonban aggódtok amiatt, hogy otthonotokban penészprobléma lehet, vagy azért, mert a penészesedés tüneteit tapasztaljátok, mint a fejfájás és a krónikus fáradtság, akkor hívjatok szakértőt.

Mit tegyetek, ha túl száraz az otthonotok levegője?

Az örökösen száraz levegő nem veszélyes, de kényelmetlen, és légzési irritációt, orrvérzést, kiszáradást és hasonlókat eredményezhet. Ha a levegő páratartalma 40 százalék alatt van, ideje párásító berendezéseket használnotok.

Egy természetes trükk:

Ha otthonotok levegője túl száraz, szellőztessetek esős napokon, ha túl párás, a szellőztetést hagyjátok a szárazabb napokra.

Forrás:
pexels