Egyéb kategória

A munkahelyi ajándékozás illemszabályai

A munkahelyen nem kötelező az ajándékozás, még akkor sem, ha néhányan ezt annak gondolják. A kalapból húzást nem illik bent intézni, hacsak nem mindenki vesz részt benne, a vicceskedő meglepetéseket pedig inkább kerüljük.

vous - 2018.12.11.
A munkahelyi ajándékozás illemszabályai

A munkahelyünkön egy közösség tagjai vagyunk, így elkerülhetetlen, hogy a monoton hétköznapokat néha megtörjük valahogyan, és erre kiváló alkalom lehet egy-egy esemény megünneplése. A karácsony közeledtével mindenkiben felmerül a kérdés, hogyan és mivel kellene megajándékozni a kollégákat, esetleg a főnököt. Szükség van erre egyáltalán?

Semmi sem kötelező!

„Alapvetően a munkahelyi ajándékozás nem kötelező, csupán az emberek többsége gondolja úgy, hogy illendő – mondja Horváth Mónika munkapszichológus. – Régen nem is volt divat, hogy a munkavállaló vagy a munkáltató pluszköltségbe verje magát. Megemlékeztek a névnapokról, a szülinapokról, esetleg a karácsonyról, de ez nem jelentette azt, hogy komolyabb ajándékokat kapott volna bárki. Mára a tendencia változott, és a vezetők is rájöttek arra, hogy pluszmotivációként is szolgálhat az ajándékozás a beosztottak számára. Segít megtörni a monoton hétköznapokat, kizökkenti az embereket a stresszes munkából, ezáltal pozitív hatásai is vannak. Egy-egy ajándékozás vagy ünneplés után a munkavállaló boldogabban, pozitívabban és motiváltabban tér vissza a teendőihez. Bár ez jól hangzik, és sok cég él is ezzel a lehetőséggel, nem szabad elfelejteni, hogy ez egyfajta jutalom, és a vezetőség dönti el, hogy teret enged-e az ilyesminek az adott cégen belül. Ha nem, az nyilván rosszuleshet a dolgozóknak, de más vonzata ennek nincs.”

Olvassátok tovább a cikket!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek