Egyéb kategória

A PCOS nem egyenlő a meddőséggel

PCOS, PCO-szindróma, Stein–Leventhal-szindróma: a policisztás ovárium szindrómának nemcsak neve van sok, de tünete is. A jelekről, a kezelésről dr. László Dániel szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos mesélt.

vous - 2018.12.14.
A PCOS nem egyenlő a meddőséggel

„Pontos magyarországi statisztikákról nem tudok, de az Európai Unióban élő fogamzóképes nők 6–8 százaléka szenved ebben a betegségben, míg Amerikában, ahol az elhízott emberek aránya is magasabb, ez a szám 10–15 százalék. Nem véletlenül: a túlsúly és a PCOS között kapcsolat van. A szindróma hátterében gyakran fedezzük fel a magas inzulinszintet, ami vagy az inzulinelválasztás zavara, vagy inzulinrezisztencia miatt alakul ki. Ördögi kör ez, hiszen a magas inzulinszint elhízáshoz vezet, a plusz súly pedig emeli az inzulinszintet. Kezdetnek ebből az ördögi körből kell kiemelnünk a beteget” – kezdi magyarázni dr. László Dániel.

Hogyan zajlik a kivizsgálás?

„A PCOS egyik legjellegzetesebb tünete a vérzéshiány vagy a szabálytalan menstruáció. A férfihormonok túlsúlya miatt gyakran jelenik meg férfias típusú hajhullás, kopaszodás, fokozott szőrnövekedés, aknés kiütés, és a teherbeesés nehezítetté válik. A hölgyek nagy része a bőrgyógyásznál jelentkezik először, vagy a babavárás időszakában derül ki, milyen probléma áll a háttérben. Ahhoz, hogy a policisztás ovárium szindrómát diagnosztizáljuk, szükség van egy hüvelyi ultrahangra, alapos elbeszélgetésre az életmódról, a családban előforduló betegségekről, majd következnek a vérvételek, ahol az inzulinszintet és a hormonokat vizsgálják. A diagnózis felállításához a három alapvető tünetből legalább kettőnek kell fennállnia: ritka vagy hiányzó vérzés, a férfihormonok túlsúlya, illetve az ultrahangon a kéregállomány alatt a sokcisztás petefészek képe. A betegség megállapításához azonban ki kell zárni más hormonális betegségeket is, például a pajzsmirigy-alulműködést, ami nagyon hasonkó tünetekkel járhat.”

Olvassátok tovább a cikket!

Forrás:
Pixabay
Ajánlott cikkek