tojáslikőr

Alkoholmentes karácsonyi italok

Megvan az az érzés amikor nem ehetsz vagy ihatsz valamit? Egészen biztos, hogy azt fogod megkívánni!  A várandósságom idején így voltam az alkohollal. Annyira kívántam, mintha legalábbis azelőtt minden hétvégén azt szürcsöltem volna. Két tipikus ünnepi italra hoztam egy-egy alkolmentes variációt, hogy kismamaként vagy szoptatós anyukaként se lógjunk ki a sorból a koccinásnál.

Gyermekkorom egyik karácsonyi emléke, hogy a nagymamám házi tojáslikőrrel kínálja végig a vendégeit. Nem értettem, hogy tudják a felnőttek a tojást meginni? Pfúúúj! Ma már nincsenek kérdéseim. :)

Alkoholmentes tojáslikőr (két variációban)

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 2 dl kókusztej
  • 2 dl mandulatej
  • 4 tojás
  • 3 evőkanál mé
  • 2 db vaníliarúd 
  • 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/4 teáskanál őrölt fahéj
  • egy csipet só

Első lépésként a tojásokat lazán verjük fel egy edényben, kaparjuk ki hozzá a vanília magját (a dolgosabb háziasszonyok elkapkodták a közértből az összes vaníliarudat, így 2 kupaknyi vanília aromával helyettesítettem) és keverjük össze az összes többi hozzávalóval, majd tegyük fel főni folyamatos kevergetés mellett. Amikor felforrt, vegyük le a tűzhelyet takaréklángra és a vanília héját távolítsuk el. Nagyjából 5 percig alacsony lángon kavargatva főzzük tovább. Vigyázzunk, az alja könnyen leég, a tojás könnyen becsomósodik! Amikor kellően homogén lett az ital, öntsük át egy üvegbe.

+1 TIPP:

Amennyiben vegánok vagyunk, a tojást hagyjuk el, a mézet pedig cseréljük le juharszirupra. Így az italunk nem lesz sűrű és sárga, viszont a fűszerezés könnyedén visszahozza a karácsonyi hangulatot. 

Miután kihűlt egy jól záródó üvegben legalább egy éjszakát pihentethetjük, hogy az ízek jól összeérjenek. Hidegen és melegen is isteni mindkét variáció!

A másik italért és receptért kattintsatok ide >>>