Egyéb kategória

Városnézés két gyerekkel Belgiumtól Hollandiáig

Inkább ki sem számolom, hogy két gyerekkel öt nap alatt hány kilométert tettünk meg, elég legyen annyi, hogy utaztunk repülővel, vonattal, busszal és bizony gyalogoltunk napi átlag 15 kilométert – írja blogján Séllei Lilla. Az ő élménybeszámolója következik.

vous - 2018.12.26.
Városnézés két gyerekkel Belgiumtól Hollandiáig

Élménydús és nagyon fárasztó túrán vagyunk túl (főleg, hogy így az ünnepek elé időzítettük az utazást), de mindenkinek csak javasolni tudom, aki eddig nem tette, fedezze fel Belgiumot és Hollandiát. Élménybeszámoló és tippek következnek.

Érkezés

A belgiumi Turnhout volt a bázisunk, oda mentünk rokonlátogatóba unokahugomhoz és a vőlegényéhez. A repjegyet Eindhovenbe vettük meg, fél óra kocsival Turnhouttól, ide a vendéglátónk értünk jött. Sőt egyből további is vitt minket Utrechtbe, ahol az egyetemen tanít. Utrecht neve a férjemnek meg nekem is egyből ismerős volt, hiszen történelemórán tanultunk az ott kötött békéről. Ez volt az első holland város, amit láttunk, és utunk végére azt is megállapítottuk, hogy ez tetszett a legjobban.

Objektum doboz

A kedvenc – Utrecht

Bár Utrecht 320 ezres lakosságával nem olyan nagy város, mégis bőven tartogat látnivalót, és gyerekkel tökéletes méretű úticél. Utrecht két leghíresebb nevezetessége a dómtorony, ami egykor a Szent Márton-katedrálishoz tartozott és a város csatornahálózata, valamint a középkori belváros. A templomba adomány ellenében lehet belépni, a tornyot sajnos ki kellett hagynunk, felújítás miatt lezárták, a katakomba rendszrebe pedig a kicsi gyerekek miatt nem mehettünk le.

A második és harmadik nap eseményeit ide kattintva olvashatjátok el >>>

Objektum doboz

TIPPEK, gondolatok

  • Bár a tömegközlekedés nagyon drága, ha nem repülővel, hanem autóval megyünk, akkor sem úsztuk volna meg olcsóbban, és a hosszú autóút miatt csak még macerásabb lett volna a gyerekekkel.
  • A gyerekekre mindig fokozottan figyeljünk, a szinte hangtalanul mindenhonnan, minden pillanatban felbukkanó bringások, nekünk, akik nincsenek ehhez hozzászokva tényleg életveszélyesek.
  • Én az első napot rettegésben töltöttem, hogy Bora mikor esik, csúszik, ugrik be a millió csatorna egyikébe, erre is figyeljünk és a gyereket is figyelmeztessük.
  • Bár a belga kultúra és nemzeti identitás szerves része, sőt a belgák szerint egyenesen ők találták fel a sült krumplit, mégis mintha nem tudnák, hogyan kell megsütni (legalábbis, amit mi ettünk, az félig nyers volt).
  • Ahogyan sült krumplit, úgy gofrit is vehetünk mindenfele az utcán (gyerekkel érkezőknek kötelező megkóstolni).
  • Minket nem is egyszer szó szerint megbámultak az utcán, mert a kisebbik gyerekre sínadrágot is adtam, ott egyáltalán nem szokás, de még csak a sapka sem, legyen szó akár kisovis gyerekekről.
  • Az árak nagyon borsosak, legalábbis nekünk kelet-európaiaknak. Legyen szó akár ételről vagy utazásról, mindennek megkérik az árát.
Ajánlott cikkek