film ősz filmajánló

13 + 1 szuper szilveszteri film

Kerestünk, kutattunk, végül összeállítottunk egy 13 + 1 filmből álló listát. Ebben a felsorolásban olyan alkotások kaptak helyet, amelyekben valamilyen módon szerepet kap a szilveszter. Az éjszaka, amikor bármi megtörténhet. A bulik, a tűzijátékok és a vidámság éjszakája. Ami sokak számára a régi elmúlását és az új kezdetét jelenti. Vagy éppen a néma elfogadást és az elengedést.

1. Aranyláz (1925)

Az Aranyláz (eredeti cím: The Gold Rush) 1925-ben bemutatott némafilm-vígjáték, amelyet Charlie Chaplin írt és rendezett. Chaplin filozófikus és önironikus filmje megannyi, mára klasszikussá lett poént vonultat föl a méltóságteljes cipőevéstől, a lírai zsemletáncig. A vadnyugat hőskorában, aranyásók közt játszódó történet első részében bemutatott éhezést, lecsúszást és véletlen megmenekülést a másodikbeli felemelkedés tévútjai és az álmodozás követik, majd jön a tanulság: ebben a világban csoda nélkül nem számíthatunk embernek való életre és viszonzott szerelemre.

A Magányos bányakutató megismer és meghív egy gyönyörű hölgyet (és annak barátnőit) a szegényes házába szilveszterezni. Ők azonban nem jönnek el (a végén azért minden jóra fordul). A férfi pedig elképzeli, mit adna elő a meghívottjainak, ha azok elmennének hozzá ünnepelni.

Objektum doboz

2. Az alkony sugárút (1950)

Az Alkony sugárút (eredeti cím: Sunset Blvd.) 1950-ben bemutatott fekete-fehérben készült film noir dráma, amelynek rendezője és társírója Billy Wilder. Hollywood, Sunset Boulevard: a filmsztárok legfelkapottabb lakóhelye. Az egyik luxusvilla úszómedencéjéből meggyilkolt férfit halásznak ki a helyszínre érkező rendőrök. Az áldozat jelentéktelen senki, másodrendű forgatókönyv-iparos. De a villa tulajdonosnője nem akárki: egykor a némafilm legfelkapottabb csillaga volt. Joe Gillis, a feltörekvő filmíró úgy érzi, végre ott áll a siker kapujában, ám Norma Desmondnak, a lecsúszott színésznőnek az az álma, hogy újra rivaldafénybe kerüljön. A Norma által szervezett szilveszteri partin a színésznő megpróbálja elcsábítani Joe-t, az egyedüli meghívott vendéget.

Objektum doboz

Nézzétek meg a többi filmet is ITT!