Egyéb kategória

Babonák és hiedelmek, hogy szerencsés legyen az új év

Minden népnek megvannak a maga hiedelmei és babonái, amikre odafigyel a fontosabb napokon. De ugyanígy személyre szabott szokásaink is vannak, amit évről évre megismétlünk, például szilveszterkor vagy az új év első napján.

vous - 2020.12.31.
Babonák és hiedelmek, hogy szerencsés legyen az új év

Ha visszagondolunk az elmúlt évre, bizonyára tudnánk vitatkozni egyik-másik babonával. Például hogy hiába ettünk két tál lencsét is, mégsem jött el az életünkben a tejjel-mézzel folyó kánaán. Mert persze szűkölködni sem szűkölködtünk, akkor talán mégis működik ez a pénzbevonzó-babona…

Akárhogy is, jobb nem kockáztatni, és mindent megtenni annak érdekében, hogy a következő esztendő is egészségben és sikerekben gazdag legyen. De hogy mivel befoláysolhatjuk esetleg a sorsunkat? Összegyűjtöttünk néhány hiedelmet és szokást, hogy mindenki kedvére válogathasson közülük!

Szilveszter éjjelétől másnap estig

A szokásos lencsefőzeléken talán már mindannyian túl vagyunk, sertésvirslivel vagy valamilyen sült disznóhússal, persze. A lencse ugyanis, illetve más hasonló szemes, illetve sok apró szemből álló étel a pénzt és a gazdaságot vonzza. Ilyen például a sárgaborsó és a mák is, vagyis ha még nem tudjuk, mit együnk ebédre, egy finom mákosgubát össze lehet dobni a maradék kifliből vagy bejgliből! A sertéshús is azért népszerű ilyenkor, mert a disznó kitúrja a szerencsét. Ezzel szemben a szárnyasok, különösen a csirke inkább el- illetve hátrakaparják, vagyis érdemes kerülni az új év első napján.

Egy hiedelem szerint ha nem eszünk meg mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni. A gazdagságot többféle rétessel lehet hosszúra nyújtani. Régi szokás az egész kenyér megszegése is, hogy mindig legyen a családnak kenyere, illetve étele az asztalon. Újév napján semmit ne vigyünk ki a házból, mert a hagyomány szerint elszáll a tehén haszna.

Talán nem is tudjuk, de a szilveszteri, valamint újévi erős fények és hangos zajok azért vannak, hogy távol tartsanak mindenféle rosszat. Ezért például a tűzijáték és a trombitaszó. De a különféle vicces, ijesztő maszkok és álarcok is a gonosz dolgok elriasztására szolgálnak.

Olvassátok el a többi babonát is!

Forrás:
Unsplash.com
Ajánlott cikkek