„Ha aludni akartam, hazudtam” – őszinte anyukák a gyereknevelésről

A meseolvasás fontossága gyerekkorban

A mesék, mondókák, történetek nagyon fontosak a gyerekek életében. Akár felolvasunk nekik, akár ők maguk betűzgetik a sorokat, akár fejből mesélünk, fejlődik a fantáziájuk, és a szorongásuk is csökkenhet.

Amikor a gyerekek történeteket hallgatnak, belső képek keletkeznek bennük, ellentétben azzal a folyamattal, ami a képernyők nézése közben indul el bennük. A belső munka segít nekik feldolgozni a velük történt eseményeket, válaszokat találhatnak az élet kérdéseire, jó példákat látnak maguk előtt, hiszen a legkisebb királyfi addig nem adja fel, amíg el nem éri a célt, amiért elindult.

Objektum doboz

Miközben hallgatják a történetet, ellazulnak, befelé figyelnek, ez pedig nemcsak az elalvásban segít, de betegségek vagy zaklatott időszakok átvészeléséhez is. A közös meseolvasás, mesélés meghatározó élményt jelent egészen a kamaszkorig. Ahogy egyre nagyobb lesz a gyerek, úgy lesz időnk újabb és újabb írókkal megismerkedni, megkeresni a kedvenceinket, és szélesíteni a látókörünket. Érdemes a régi családi történeteket, népmeséket, népdalokat, mondókákat is megmutatni csemeténknek, hiszen ez közös gyökerünket jelképezi.