Egyéb kategória

Tudtátok, hogy a futónők szívesen futnak bugyi nélkül? – Szórakoztató tények a futásról

Tudtad, hogy a futónők szívesen futnak bugyi nélkül? Vagy nagyibugyiban… Vagy, hogy a piros ruha a nyerő? És azt, hogy miért a kenyai pásztorok a legjobb hosszútávfutók? Íme! Szórakoztató tények a futásról.

vous - 2019.01.05.
Tudtátok, hogy a futónők szívesen futnak bugyi nélkül? – Szórakoztató tények a futásról
  • Az emberi talp naponta akár fél liternyi izzadságot is képes kigyöngyözni magából. Ezért is érdemes jó minőségű futócipőt vásárolnunk, hiszen csuka legyen a talpán, ami megküzd ennyi folyadékkal!
Megfázni csak az fog, aki nem jól készül fel - A legfontosabb tippek a téli futáshoz!

A 10 legfontosabb szabály futócipő-vásárláshoz – szakértő válaszol

A legnagyobb hibát a kezdő futó már az elején elköveti, ahogy én is. Előszedtem a cipősszekrény aljáról egy olcsó, ócska kínai tornacipőmet, mondván, hogy egy félórás kocogásra nem kell egy vagyonért beruházni valami gyönyörűségbe. Igen ám, de néhány végigszenvedett kilométer után szívem szerint feladtam volna a projektet… Fájt a térdem, a bokám, a lábfejem, a kislábujjam – panaszkodtam. Pedig az egészet én szúrtam el.

  • Azt talán sokan tudják, hogy a világ leggyorsabb állata a gepárd, amely akár 110 kilométer/órás sebességgel is tud száguldani. Igaz, csak húsz másodpercig tudja tartani ezt az eszméletlen sebességet, ha addig nem éri utol az áldozatát, feladja a harcot. Ezzel szemben az ember csúcsteljesítménye „csak” 37,6 kilométer/óra. Bár a gepárdhoz képest ez csigalassúnak tűnhet, valószínűleg sokaknak ez a maximum is elérhetetlen álom marad csupán.
  • Annak érdekében, hogy képesek legyünk futni 26 csontra, 33 ízületre, 112 ínszalagra és az idegek, inak és vérerek bonyolult hálózatára van szükségünk.
  • A világon egymilliárd(!) pár futócipőt adnak el évente. Hogy ebből a hatalmas mennyiségből hány kopik el valódi használat közben, és hány porosodik meg a szekrényben egy beváltatlan újévi fogadalom jegyében, arról sajnos nincs pontos adatunk…
Széles lábfej, keskeny boka? – Fűzzétek másképp a futócipőt, ha problémás a lábatok

Széles lábfej, keskeny boka? – Fűzzétek másképp a futócipőt, ha problémás a lábatok

10–15 perces próba a szaküzletben, lábujjhegyteszt, talpbetétteszt – a futócipő vásárlása komoly dolog, de előfordul, hogy az első kilométerek után derül ki, valami mégsem jó. Kicsit szorít, kicsit nyom, kicsit csúszkál? Mielőtt új cipőt vásároltok, próbáljatok ki valamit: fűzzétek át a cipőtöket.

  • Egy spanyol kutatás amely a 2010-es és a 2011-es New York-i maratonfutókat vizsgálta meg, arra a megállapításra jutott, hogy az emberek a húszas éveik vége felé képesek a leggyorsabban futni. Eszerint a nők 29, a férfiak pedig 27 éves korukban vannak a csúcson, az annál fiatalabbak négy százalékkal, az idősebbek pedig két százalékkal teljesítenek rosszabbul.

Még több érdekes tényért kattintsatok ide >>>

Ajánlott cikkek