sajt élelmiszer étel

Jobban érik a sajt, ha zenét hallgatnak a baktériumok

A zene nemcsak ránk, emberekre van nagy hatással. Nagyon sok állatnak van meg a saját zenei ízlése, és bizonyos számoktól boldogabb, az általa utált zeneszámoktól viszont ideges lesz. Na de hogy még a sajtok is?

Azt már bizonyították, hogy a tehenek több tejet adnak, ha kedvükre való zene szól. Viselkedésük is megváltozik, látszik rajtuk, hogy élvezik a muzsikát. Lehet, hogy ugyanez igaz a baktériumokra is? Svájci kutatók és művészeti főiskolások egészen komolyan azt tesztelik, vajon máshogy érnek-e a sajtok, ha különböző zene szól mellettük. Kérdéses, mi lesz a bizarr kísérlet végeredménye: másmilyen íze lesz annak az ementálinak, amelyik mellett Mozart szólt, másmilyen, amelyik hiphopot, vagy rockot, esetleg Led Zeppelint “hallgatott”?

Objektum doboz

Beat Wampfler állatorvos és sajtkészítő már most meg van róla győződve, hogy igen. Véleménye szerint a zene hatással van a sajtokra, ha már az állatokra, és még a növényekre is: vannak hangok, amelyek gyorsítják egy növény növekedését, és olyanok is, amik hatására elpusztulnak. Meglátjuk, hogy a sajt állagáért és ízéért felelős baktériumok hogyan reagálnak. Az elmélet mögött egyébként komoly kísérletezés és tudomány áll, úgy hívják, szonokémia, és azt vizsgálja, hogy az ultrahang és a zene hogyan hatnak különböző élőlényekre.