okostelefon

A világ legmagasabb IQ-ját mérték az amerikai írónőnél

Marilyn vos Savant amerikai írónő mégcsak 10 évesvolt, amikor egy hivatalos teszten 228-as IQ-t mért. Ezzel ő lett a világ legokosabb embere, bekerült Guinness Rekordok Könyvébe is.

Marilyn esze már gyerekkorában nyilvánvalóan magas volt, ezért töltött ki sokszor intelligencia-tesztet. A 228-as eredményt egy direkt gyerekek intelligenciájának mérésére specializált Stanford–Binet teszttel végezte, ahol a végső pontszám meghatározásakor azt is figyelembe veszik, hogy mekkora különbség van a teszt kitöltőjének mentális és valós életkora között. Marylin intelligenciája egy 23 éves emberének volt megfelelő, ezért kapott ilyen gamas pontszámot. A Guinness rekordok Könyvéből végül az ő eredményével együtt az egész kategóriát kivették arra hivatkozva, hogy az IQ mérése meglehetősen pontatlan módszerekkel történik, és az emberi intelligencia mint olyan nem mérhető relevánsan. 

Objektum doboz

A Stanford–Binet teszt azonban azóta kiment a divatból, ezért sokan megkérdőjelezik Marylin kimagasló értékének valószínűségét. Felnőttként is kitöltött egy, a kiemelkedő intellektus mérésére specializált Mega tesztet, ahol 186-os IQ-t állapítottak meg. Ez kevesebb, mint amit tízévesen mért, de így is rendkívül magas.  Marilyn hírességgé vált, mint Amerika legokosabb embere, ráadásul férjhez ment Robert Jarvikhoz, az első mesterséges szív fejlesztőjéhez, aki szintén egy zseni. Marilyn azóta könyveket, cikkeket ír,  IQ-teszteket fejleszt azóta is, illetve logikai fejtörőkkel szórakoztatja az olvasóit.