Egyéb kategória

Színtanácsadás: 5 dolog, amit tudnotok kell, mielőtt bejelentkeztek

Az utóbbi két-három évben egyre felkapottabbá vált a színtanácsadás, amely a személyi styling szerves része. Én tökéletesnek találom akkor is, ha a nekünk legjobban álló színeket keressük, hogy tudatosan vásárolhassunk a jövőben, vagy minimalizáljuk a ruhatárunkat.

vous - 2019.01.16.
Színtanácsadás: 5 dolog, amit tudnotok kell, mielőtt bejelentkeztek

Jó egy éve érdeklődően, fél éve pedig intenzíven foglalkozom színtanácsadással. Bár a színek nem minden, de alapja lehet a tudatosan felépített ruhatárnak, a kapszulagardróbnak, a tudatos ruhabeszerzésnek – legyen az vásárlás vagy ruhacsere.

Az elmúlt fél évben én is rengeteget tanultam az emberekről, a színek pszichológiájáról, a színtípusokról – és nem utolsósorban magamról. A színtanácsadás menetéről már olvashattatok a blogon itt, és olvasásra ajánlom a tanárommal készített interjúmat is.

Most 5 pontban olyan további gondolatokat osztok meg, amit jó tudnotok, mielőtt bejelentkeztek tanácsadásra – nem csak hozzám, bárkihez (és erről még lesz szó).

1. Mindegy, milyen színű a hajatok és a szemetek, bármilyen típusba bekerülhettek

Én a kilencvenes években voltam kiskamasz, kamasz és nagykamasz is. Tisztán emlékszem, már akkor is elolvastam minden cikket a színtípusokról az asztalon heverő Kiskegyedben, Nők Lapjában, de később, a már magamnak vásárolt Cosmopolitanban is. Nagyon szerettem volna magam besorolni, de a seszínű hajammal és – bocsánat a kifejezésért – „fosszínű” szememmel ez elég lehetetlen küldetés volt.

Na, meg azért is, mert akkor még inkább csak a fő típusokról és a tankönyvi esetekről volt szó mindenhol. Innen erednek az olyan tévhitek, hogy a tél típusnak fekete haja van, a nyár típus meg csak szőke és kék szemű lehet, az őszök szeplősek, a tavaszok meg égővörösek. Azóta persze sokat tisztult a kép, és az elmúlt fél év tökéletesen bebizonyította, hogy például barna/barnás hajjal és barna/barnás szemmel bármelyik nagy típusba be lehet sorolni valakit.

Az altípus már más kérdés. A lényeg, hogy az öndiagnózissal alaposan mellé lehet nyúlni.

Tél:

Objektum doboz

Tavasz:

Objektum doboz

Ősz:

Objektum doboz

Nyár:

Objektum doboz

2. Nem csak jó és rossz árnyalatok léteznek

Némiképp ellentmond az alap beállítottságomnak (eléggé végletesen tudok gondolkodni, tanulom, hogy nem csak fekete és fehér létezik), de a színkendőzés során rendszeresen kiderül, hogy nemcsak jó és rossz árnyalatok léteznek, hanem borzalmas, elmegy, jó, jobb és legjobb kategória is. Minél fiatalabb, üdébb, sugárzóbb valaki, annál több árnyalatot láthat jónak magán.

Sőt, azt vettem észre, hogy a gyönyörűen lebarnult bőr sem könnyíti meg a döntést – jó és legjobb között. Kifinomult technikákkal és bevált „kendőtrükkökkel” ki lehet hozni, melyik is az igazi altípus, de velem előfordult már, hogy pár hónappal később újra kendőztünk, mert nem voltam 100 százalékban biztos a végeredményben.

A további 3 pontért kattintsatok ide >>>

Ajánlott cikkek