futás

Végig futotta a maratont, pedig meglőtték

Máig nem derült ki, ki és miért tette, de 1978. novemberében a 26 éves Dennis Rainear futót valaki fejbelőtte a michigani Grand Valley Marathon versenyének 16. kilométere után.

A lövedék olyan szerencsés szögben találta el a futó koponyáját, hogy az erőteljesebb sérülés okozása nélkül egyszerűen szétlapult a kemény koponyacsontnál. A helyzet további furcsasága, hogy a seb nem vérzett, csak egy púp jelezte a sérülés helyét. A versenyző- későbbi elmondása szerint csak annyit érzékelt a támadásból, hogy valami nagy erővel fejen találta - ő maga egy féltéglára gondolt. De a támadás után tovább folytatta a versenyt és ugyan látászavarok nehezítették a további kilométerek megtételét, lassabban ugyan, de végigfutotta a távot. Végül erősen tántorogva és messze a szintidején alul ért célba.

Erőteljes, el nem múló fejfájásával jelentkezett egy kórházban, ahol a röntgen kimutatta a golyót a koponyájában. Műtét következett, mely során a titokzatos lövedéket eltávolították, majd a gyógyulást követően a Boston Marathon szervezői felvették a kapcsolatot Dennis-szel, és  különleges engedélyt adtak a futónak, hogy újra elindulhasson. A fmegtámadott versenyző egyébként már a műtét másnapján talpraállt és edzeni kezdett. Az 1979-es bostoni versenyt Bullet Man feliratú pólóban futotta végig. Verenykarrirejére pozitív hatással bírt a támadás: ezek után azzak a tudattal futotta le a távokat, hogy mindaz gyerekjáték ahhoz képest, amikor lövedékkel a fejében, hihetetlen kitartásról téve bizonyságot -  teljesítette a Marathont.