Egyéb kategória

Csábítsatok szezonális fogásokkal!

A szerelmesek ünnepén gyakran előkerül a messze földről érkező ananász, eper vagy akár osztriga mint a vacsora fő attrakciója. Ezekhez az ételekhez sokszor kapcsolódik az a hiedelem, hogy vágyfokozóként is működnek. Arról azonban nem szól a fáma, hogy van-e ennek tudományos alapja. Léteznek olyan magyar élelmiszerek, amelyek illenek a Valentin-naphoz? A Felelős Gasztrohős ennek járt utána Fehér Tibor színművész segítségével.

vous - 2019.02.14.
Csábítsatok szezonális fogásokkal!

"Valentin-nap kapcsán szinte minden évben újabb és újabb alapanyagokról derül ki, hogy 'afrodiziákumok', vagyis szexuális vágyfokozók. A jó hír az, hogy már számos hazai élelmiszert is ebbe a kategóriába sorolnak (zeller, csípős paprika, vörösbor), a kevésbé jó viszont az, hogy tudományosan ezek az állítások a legtöbbször megalapozatlanok.

Tehát se a csokiba mártott epertől, se az osztrigától nem érdemes azt várni, hogy kellemesebbé teszi majd az esténket.

Az viszont szinte biztos, hogy egy szezonális és helyi alapanyagokból elkészített, a gyomrunk számára nem túl megterhelő menüsor elfogyasztása a szeretteinkkel jókedvre derít majd minket! Hiszen ilyenkor, tél végén is elérhetőek még olyan alapanyagok, amiket nem kellett több ezer kilométerről ideszállítani, és olyan fontos tápanyagokhoz juttatják szervezetünket, mint a kálium, a magnézium, vagy a karotin" – tette hozzá Sarnyai Tünde, az Alapítvány dietetikusa.

Objektum doboz

Sokszor azért választjuk a fent említett egzotikumokat, mert szeretnénk valami különlegességgel kedveskedni szerettünknek.

Mi lehet azonban jobb ajándék annál, mint hogy saját magunk készítünk el egy reggelit vagy romantikus vacsorát, melynek alapanyagai nem terhelték a környezetet? Közvetetten ezekkel egy szebb jövőt is ajándékozunk, hiszen nem került nagy mennyiségű  üvegházhatású gáz a légkörbe a zöldségek, gyümölcsök utaztatása során. Ráadásul rengeteg, a szállításhoz elengedhetetlen csomagolástól is megkíméltük magunkat és a Földet is.

Objektum doboz

Ezeket a szempontokat Fehér Tibor színművész is szem előtt tartja, így nem volt kérdés számára, hogy részt vesz-e a kampányban. “Örömmel álltam a kezdeményezés mellé, hiszen számomra is fontos a környezet védelme. A Felelős Gasztrohős Alapítványnak köszönhetően pedig tudom, hogy az is számít, mit eszem. Amikor csak tudom, helyi termelőktől vásárolom otthonra én is a szezonális alapanyagokat, amikből isteni ételeket lehet készíteni. A fotózásra készült menü is nagyon ízlett, ahogy ez a képeken is jól látszik. Mindenkinek csak ajánlani tudom!”- mesélte el Tibor.

A csábító menüsor receptjét megtaláljátok a Felelős Gasztrohős Alapítvány honlapján, további képekért, tippekért kövessétek be a Gasztrohősök Facebook és Instagram oldalát.

Ajánlott cikkek