hol telihold

Ilyen hatással van ránk a holdfény

A Hold elképesztően nagy hatással van bolygónkra, és minden rajta élő lényre, azaz ránk, emberekre is. Ez nem merül ki annyiban, hogy teliholdkor nyugtalanul forgolódunk az ágyunkban...

Egész életünknek van egy ritmusa, amit nem lehet függetleníteni a körülözttünk lévő természet, és a különböző bolygók hatásai alól. A Hold nemcsak az ár-apály jelenségért a növények életciklusát, és az éjjeli állatok életmódjáért felelős, ciklusai meghatározzák hangulatunkat, befolyásolják az éjszakai pihenésünket is. 

Teliholdkor például sokan forgolódnak álmatlanul. Hosszú éveken át a tudósok nem voltak hajlandók elismerni, hogy ez a Hold fénye miatt történik, pláne úgy, hogy a legtöbben ki tudják zárni annak fényét. A Baseli Egyetem kutatói azonban bizonyítani tudták, hogy létezik ez a kapcsolat, még akkor is, ha városban élünk. Teliholdkor erősen csökken a mélyalvásért felelős agyi tevékenység, még akkor is, ha felhős az ég, vagy lehúztuk a redőnyt. 

Mások azt is megfgyelték, hogy teliholdkor gyakrabban történnek balesetek, és több szülés indul meg, mint máskor. Az sem véletlen, hogy a Hold és a nők ciklusa is általában 28 napos.  Az újhold segít regenerálódni, feltöltődni, ilyenkor érdemes valami újba kezdeni, vagy épp letenni egy rossz szokást. A dagadó holddal együtt gyűjtünk erőt, gyarapodunk - vigyázzunk az erősebb nassolási vággyal! -  majd teliholdkor egy kicsit nehezített lehet a pálya: sokan idegesebbnek, feszültebbnek, zavarodottabbnak érzik magukat. A fogyó Holddal együtt érdemes nekünk is diétázni, megkönnyebbülni, nagytakarítani, hajat vágatni, vagy épp orvosi kezelésre menni.