karl lagerfeld

10 örök igazság Karl Lagerfeldtől az életről és a stílusról

Február 19-én, életének 85. évében hunyt el Karl Lagerfeld legendás divattervező, aki nem egy, nem kettő, hanem három divatház feje is volt. Megújította és felforgatta a divatszakmát, egyszerre volt fotós, divattervező, jelmeztervező, de több is annál: látnok és zseni. Tudta, mivel lehet folyamatosan megújulni, és nem mondott nemet a botrányokra sem. 10 idézetet hoztunk tőle.

Karl Lagerfeld 1933-ban született Hamburgban jómódú nagypolgári családban. 1950-ben, egy Dior bemutatót látva döntötte el végérvényesen, hogy a divattal szeretne foglalkozni. Folyamatosan tanult, tervezett több divatháznak, 1965-től a Fendinek, amelynek halála napjáig vezető tervezője maradt. 

1.

A divat azok utánzása, akik különbözni akarnak azoktól, akik semmiben sem különböznek egymástól.”

1983-ban vette át a Chanel divatházat, amely akkoriban komoly mélyponton volt. Sokan őrültnek tartották, amiért bevállalta, ő sem volt biztos abban, hogy az akkor már ismert Lagerfeld nevet tönkre kellene tenni egy bukással. Neki azonban más véleménye volt a Chanelről, mint azoknak, akik Coco Chanel emlékét görcsösen tisztelve igyekezték vinni a divatházat. Lagerfeld a maga zsenialitásával egyszerűen átalakította a Chanelt: életet lehelt bele, modernizálta, közben tisztelte az alapító munkáját.

1984-ben – csak úgy mellékesen, a Chanel mellé – megalapította saját nevével fémjelzett márkáját.

2.

Az egyéniség ott kezdődik, ahol az összehasonlítás véget ér.”

Lagerfeld nemcsak divattervező volt, több filmben jelmeztervezőként szerepelt, maga fotózta a Chanel kampányait, ja és nem utolsó sorban ő fedezte fel Claudia Schiffert.

Objektum doboz

Az utolsó években Choupette, a világ talán egyik legszebb macskája volt élete társa, aki több kampányban is szerepelt.

Objektum doboz

Tevezőként olyan dolgokat vitt véghez, amelyről a legtöbben csak álmodnak. Zseni volt, ikon, legenda: ő írta a divattörténelem egy jelentős fejezetét. Hiányozni fog!

3.

A luxus nem más, mint egy póló könnyedsége egy nagyon drága ruhában.”

Objektum doboz

4.

A hiúság a legegészségesebb dolog a világon!”

5.

A védekezés egy formája. Elvesztetted az életed feletti kontrollt, így aztán mackóba bújsz.”

Objektum doboz

6.

Önmagam karikatúrája vagyok, jól is van ez így, tetszik. A velencei karnevál nálam egész évben tart.”

7.

A szeretet egyetlen formája, amiben hiszek, az, amit egy anya érez a gyermekei iránt.”

8.

A divat két dolgot jelent: a fejlődést és annak az ellenkezőjét.”

Objektum doboz

9.

A tetoválások borzalmasak. Olyan, mintha egy egész életet egy Pucci ruhában töltenénk. Ha fiatal vagy és jó alakú, akkor talán oké, de…”

10.

Nagyon is két lábbal állok a földön, csak nem ezen a földön.”

Objektum doboz

+1

Az életnek nincs semmilyen titka. A titok a munka. Tartsd össze magad, és talán még annyi, hogy élj józan életet. Ne igyál. Ne dohányozz. Ne szedj drogot. Ez mind segít valamennyit.”