Egyéb kategória

Könnyű és illatos spanyol fánk, a rosquilla

Bár a spanyolok legismertebb fánkféléje az ellenállhatatlan churros, ami égetett tésztával készül, és leggyakrabban csokiba vagy karamellkrémbe mártogatják, de a rosquilla névre hallgató sütőporos fánkjuk is megérdemel egy kis figyelmet. Nagyon gyors és egyszerű, könnyű tésztájú finomság, amit ropogós kristálycukorkabátban kínálnak.

vous - 2019.02.22.
Könnyű és illatos spanyol fánk, a rosquilla

A rosquilla jellegzetessége, hogy különösen illatos, mivel a tésztájába mindig kerül valamilyen likőr és citrushéj. A leggyakoribb ízpáros az ánizslikőr-citromhéj, illetve a narancslikőr-narancshéj, de gyakorlatilag bármilyen égetett alkohollal készíthető, nemcsak ízt és illatot ad a süteménynek, hanem könnyebbé, levegősebbé is teszi, az alkoholtartalma pedig elillan, mire a fánk megsül.

Nem kell dagasztani és keleszteni, egy kézi habverővel egy keverőtálban összedolgozható, és a nyújtást, szaggatást is megspórolhatjuk.

A spanyolok kézzel formázzák a lágy tésztát: kis gombóccá formázzák, majd hüvelykujjal lukat készítenek a közepükbe. Azonnal mehetnek a forró olajba, pihentetés nélkül. Isteni, gyors, kiadós – náluk reggelire is népszerű, de természetesen készíthetjük desszertnek, vagy egy kiadósabb leves után másodiknak.

Spanyol fánk, rosquilla – recept >>>

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek