Egyéb kategória

Inspiráció az otthonodhoz – légből kapott vagy hasznos?

A közösségi média hálózatának köszönhetően ma már rengeteg új információhoz ingyenesen hozzáférünk: nem szükséges feltétlenül lakberendezési magazinokat, albumokat, tankönyveket vásárolnunk.

vous - 2019.02.28.
Inspiráció az otthonodhoz – légből kapott vagy hasznos?

Egy kis inspiráció, szikra kellene az otthonod berendezéséhez? Csőstül ömlik eléd a Pinterest, az Instagram, a Facebook, a levelezőlisták és a különböző csoportok tartalma. Inspirációból nincsen hiány, az biztos! Mégsem feltétlenül kapjuk meg azt a segítséget, amit kerestünk: mi különbözteti meg a légből kapott inspirációt és a hasznosítható támpontokat? Ma ezt járom körbe – és még néhány inspiráló idézetet is hoztam…

Az inspiráció jelentése – definíció szerint

“Az inspiráció (sugallat, ihlet, késztetés), a lelki és szellemi tett egyik mozgatórugója, ami a kreativitással járó alkotókészség révén innovációt, azaz szakmai fejlesztést, vagy gyakorlatban is megvalósuló újításokat eredményez.” – írja a Wikipedia.

Tehát az inspiráció egy olyan szikra, amelyből láng kel életre, nem csak a felvillanó, majd elhunyó feszültség.

Nem csak egy csomó összegyűjtött információ, hanem valami olyan dolog, amelyből később tovább építkezünk. Az inspirál szó jelentéséhez érdemes visszakanyarodni, amikor a túlzott gyűjtögetésbe kezdenénk: az inspirációinknak ösztönöznie, cselekvésre késztetnie kell.

Objektum doboz

Téged mi inspirál, mikor a lakásodról van szó?

Az otthonunk minket szolgál. Éppen ezért néha át kell alakítani, változtatni kell a hangulatán, ahogy mi magunk és a családunk is változik. Előfordulhat, hogy a tökéletes ízléssel kialakított vendégszoba babaszobává avanzsál, vagy a nappaliban kell helyet találni egy mini irodának.

Te hova fordulsz, amikor új ötletekre, hatásokra van szükséged? A Pinterest ideális képeit vagy gyakorlatias tippjeit bújod? Bevásárolsz az újságosnál magazinokból? Bekövetsz néhány bloggert, influencert, celebet és megnézed az ő javaslataikat? Külföldi, például ázsiai lakberendezési weboldalakat böngészel? Lakberendezési tanácsadóhoz fordulsz?

Egy garantált: sokféle választ fogsz kapni ugyanarra a kérdésre. Lesz benne fényűző és extravagáns, és lesz benne túlságosan egyszerű és minimalista is. Hogyan találd meg a sok információ között azt a segítséget, amire épp neked van szükséged?

Elérhetetlen és túl hétköznapi inspirációs képek: hol lesz az arany középút?

A legegyszerűbb lenne persze áthívni egy tanácsadót, és a konkrét élethelyzetre, a te ízlésedhez igazítva kikérni az ötleteit, de ez a hétköznapokban nem mindig életszerű. A bekövetett influencerek és celebek tartalmai gyakran nyújtanak inspirációt, de elég nagy a valószínűsége, hogy huszonötször akkora büdzséből gazdálkodnak, mint ami nekünk a rendelkezésünkre áll.

A Pinteresten mindenféle fotók várnak: némelyik sokszor annyira idealisztikus, elérhetetlen, hogy totál demotivál. Ahol néhány öt év alatti gyerek randalírozik, ott az életben nem fognak az üvegvázák hangulatosan az ablakpárkányon sorakozni. Vagy csak szimplán olyan alapanyagokat használnak a DIY projekteknél, amelyek Magyarországon nem elérhetőek, vagy csak sokkal drágábban beszerezhetőek. Inspiráció jött, ment, kifújt!

Olyan inspirációra van szükséged, amely a realitások talaján tart, mégis új ötleteket ad. Megvalósítható, beszerezhető, létrehozható a te körülményeidhez képest és mégis valami újdonságot visz a környezetedbe. Olyan bloggereket, videósokat érdemes követni, akik hasonló körülmények között élnek, mint te. Ha pedig direkt élvezed a távoli, kissé elérhetetlen ideákat gyűjteni, akkor azt javaslom, hogy állítsd rá a szemed a részletekre: mely apróságok átemelhetőek? Mit tudsz te is megcsinálni belőle?

Itt találsz három olyan inspirációs forrást >>> amelyet az otthonod kialakításakor iránytűnek használhatsz, mert a hazai viszonyokhoz igazodnak

Ajánlott cikkek