kalácsfelfújt

Megmentjük a maradékot, avagy a mesés kalácsfelfújt

Ünnepek után előfordul, hogy megmarad a fonott kalács egy része, ami kicsit szikkadtan már nem az igazi, de új életet adhatunk neki, ha kalácsfelfújtat készítünk belőle. Recept és variációk!

A szikkadt kalácsot persze meg lehet pirítani, vajjal és lekvárral remek reggeli, vagy tojásban megforgatva és vajban kisütve is kiváló desszert. Egy jó kalácsfelfújt viszont egészen ötcsillagos fogás, felér egy jó aranygaluskával...

Megmentjük a maradékot, avagy a mesés kalácsfelfújt
Megmentjük a maradékot, avagy a mesés kalácsfelfújt

A máglyarakást mindenki ismeri: itt a kalácsot almával, vaníliás öntettel és tojáshabbal sütjük össze, ennek mintájára készíthetünk mákos gubát is, ezúttal nem kiflikarikákkal, hanem felkockázott vagy összetépkedett kaláccsal. Innen már csak egy lépés a „zserbó-guba”, ami a darált diós változat, amit tálaláskor baracklekvárral és olvasztott csokival meglocsolva tehetünk az asztalra.

Rém egyszerű, de nagyon finom a nutellás rakott kalács, igaz, valóságos kalóriabomba. Itt a felszeletelt kalácsot meg kell kenni nutellával, majd egy kivajazott sütőtálba tenni, ha lehet, akkor egymás mellé sorakoztatva, mert így mutatósabb, majd tej és tejszín keverékével bőségesen meglocsolni, és 180 fokon 20 percig sütni. Elképesztően finom – és hozzáadott cukrot nem tartalmaz! ;)

A receptet a COOCTA oldalán találjátok!