hangya

Hangyariasztás gyengéden

Ha tavasz, akkor hangyák- tudjuk ezt régóta, és száz praktikával próbálkozunk minden évben. Mi összeszedtünk néhányat a természetes megoldások jegyében. Csakis olyanokat, amelyekkel se magunkat, se a környezetet nem károsítjuk, sőt a hangyák se lesznek áldozatok, csak éppen más irányba vonulnak tovább.

Mindehhez az kell persze, hogy figyeljük meg vonulási útjukat, jegyezzük meg milyen helyeket kedvelnek az otthonunkban. Még szép, hogy azokat, ahol egyébként élelmiszert tárolunk, hiszen ezért jönnek pont arra. Ennivalóért. Nos, ha megvannak a fő csapások, akkor azokat kell alaposan elbástyázni a következő szerekkel.

Ecet

Még véletlenül se a hangyákra kell önteni, csak és kizárólag a vonulási utat kell alaposan belocsolni ecettel – sok helyen az válik be, ha a küszöb mellett, a szekrények mögött, az asztal és polc lábak mellett bőségesen locsolunk. Már a szaga is elriasztja a hangyákat, az „ecet-tengerbe” meg egészen biztosan nem gázol bele.

Erős szagú illóolajok – fahéj, szegfűszeg, teafaolaj

Mindegyiktől ódzkodnak a hangyák, nem azért, mert annyira kellemetlen a szaguk, de összezavarja az általuk ismert szagtérképet, nem találják meg a kiszemelt élelmiszerforrást. Új helyet keresnek.

Cukros vizes csapda

Szivacsdarabokat mártsunk vízbe, aztán cukorba és a lakásba való hangyakapuk elé helyezzük azokat. Nem lesz miért bejönni a lakásba, ha már az otthonunkon kívül találnak csemegét – egészen biztosan a szivacsot lepik el.

Krétavonal

Ezt mi nem próbáltuk, de sokan esküsznek rá, hogy egy egyszerű fehér kréta képes „eltéríteni” a behatolókat. Állítólag nem szereti a krétaport, ahogy a sütőport, a szódabikarbónát és a hintőport sem. Ezekkel kapcsolatban azonban megoszlanak a vélemények, van aki esküszik ezekre a poros megoldásokra, más kifejezetten kevesli.

Egy tanácsot azonban érdemes betartani: az utolsó utáni pillanatig NE használjunk erős vegyszereket.