licsi

Licsi, a szerelem gyümölcse

Különleges, semmihez sem fogható gyümölcs a licsi, húsa édes és fűszeres, nagyon aromás, ráadásul nagyon egészséges is, és nem véletlenül nevezik a szerelem gyümölcsének.

Ezt a rózsaszín héjú és fehér húsú lédús gyümölcsöt ugyanis afrodiziákumként is számontartják, de nem csak ezért szeretik, sőt rajongásig kedvelik Kínában, ahol őshonos. 1500 éves emlékek igazolják, hogy már akkor fogyasztották és nagy becsben tartották, csodás íze mellett jótékony tulajdonságainak köszönhetően. A legkiemelkedőbb erénye talán polifenol-tartalma, amely ilyen mennyiségben semmilyen más növényben nem található meg: ez az enzim szabályozza a koleszterinszintet, így jótékonyan hat a vérnyomás, a szív- és érrendszeri gondok és természetesen a koleszterinszint csökkentésében.

licsi
licsi
Forrás:
pixabay

A licsi emellett remek immunerősítő, vitaminokban is ugyancsak gazdag. Magas C-vitamin-tartalma mellett jelentős mennyiségű B-, E- és K-vitamint tartalmaz, a nyomelemek közül pedig sok foszfort, káliumot és magnéziumot, valamint vasat és szelént is.

A cikk folytatását a cookta oldalán lelitek.