ibolya

Ibolya a konyhában - különleges mártogatós

Néró császár rajongott érte, a magyarok kedvence Sissi pedig élt-halt az ibolyafagyiért valamint a kandírozott ibolyáért.

A virágok egyre inkább teret kapnak a 21.század gasztronómiájában is, ami nem előrelépés, hanem visszanyúlás a régi idők konyhájához, ahol ha nem is mindennapos étek volt a virág, de jóval gyakrabban került asztalra. Ennek egyrészt az volt az oka, hogy a magyar konyha egyszerűen ismerte és kedvelte azokat a növényeket, amelynek a virágait is el lehetett fogyasztani, másrészt jóval kevesebb külföldi fűszer, fűszernövény volt széles körben elérhető. Itthon azt ették, amit a magyar föld megtermett. 

ibolya
ibolya
Forrás:
pixabay

Az ibolya minden tavasszal bőségesen terített mindazok számára, akik észrevették és szerették szépségét, zamatát.

Most egy végtelenül egyszerű desszert receptjét osztjuk meg veletek, és ha az ibolyavíz miatt, aminek elkészítési módját nemrég osztottuk meg veletek - amúgy is lelkesen vadásztok ibolyára, akkor azt javasoljuk, hogy szedjetek még egy nagy csokrot belőle, ami aztán a húsvéti asztalt különleges módon ékesítheti, gazdagíthatja.

Kandírozott ibolya

Hozzávalók:

  • 1 nagy csokor ibolya
  • 1 tojásfehérje
  • kevés pocukor

Elkészítése

  • Az ibolyát nagyon gondosan folyó csapvíz alatt mossátok meg. Csöpögtessétek le egy szitán, fontos, hogy az ibolya természetes állapotú legyen (ne legyen vizes, de ne legyen fonnyadt vagy száraz sem). Ennél a különleges csemegénél nagyon fontos, hogy az alapanyag friss legyen. Vagyis,, ha leszedtétek és hazaértek... azonnal ugorjatok neki a munkának.
  • Tépjétek le a fejet a szárról, de úgy csípjétek le, hogy egy pici szár a virág alatt maradjon - annál fogva tudjátok majd mártogatni.
  • Mársátok az ibolyafejet először a felvert, sűrű tojásfehérjébe, majd a porcukorba.
  • Tegyétek a habos-cukros ibolyát szárító rácsra. Pár óra alatt szépen megszárad.
  • Önálló desszertként is fogyasztható, de tehetitek húsvéti torta, süti tetejére is különleges díszítésként.