Egyéb kategória

Kezdő futók mankója: kell egy jó cipő!

A futáshoz vitathatatlanul a legfontosabb a futócipő. Erre úgy kell tekinteni, mint egy védelmi eszközre, amely megvédi a talpat a tüskéktől, kövektől, a lábboltozatot a túlterheléstől, a boka ízületeit a kopástól, de óvja a csonthártyát, a térd- és a csípőízületet, sőt a gerincet is.

vous - 2019.04.28.
Kezdő futók mankója: kell egy jó cipő!

A sportot elkezdő, fizikailag nem kialakult, a sportágban nem akklimatizálódott szervezetnek van a leginkább szüksége a helyes cipő kiválasztására. A rossz hír, hogy a bonyolultabb szerkezetű, többféle védelemmel ellátott, drágább cipőket érdemes választani ahhoz, hogy biztosan sérülés és maradandó károsodás nélkül vészeljék át ezt az átmeneti másfél-két évet.

OnCloudlow_Blog03

OnCloudlow_Blog03
Forrás:
sport4you

Úgy bizony, másfél-két évet igényel a szervezet teljes átállása! A leglassabban alkalmazkodó terület passzív tartóvázunk, az ízületek és a csontozat megerősödése – szomorúságunkra ez nem látható folyamat. Nyilván csontsűrűség-méréssel, ízületi vizsgálatokkal lehetséges, de viszonylag bonyolultan kimutatható. Csak akkor válik érzékelhetővé, ha nagy a baj. Viszont érdemes megvárni a tartóváz megerősödését, mert elvégzi a természet, ha türelmesek vagyunk. Legfeljebb rendszeres, és nem túlzó sportolással és némi táplálék-kiegészítővel tehetünk a folyamat támogatásáért.

A cikk folytatását a sport4you oldalán lelitek.

Ajánlott cikkek