Tartiflette nagyon sajtos francia sült krumpli

Nagyon sajtos sült krumpli a sütőből

A francia ételek nem mindig kifinomultak és elegánsak, bőven találunk igazi rusztikus fogásokat is. Ilyen az úgynevezett tartiflette is, ami a hegyi pásztorok téli étele volt valamikor, mára pedig kihagyhatatlan klasszikus lett a hűvösebb hónapokban. Egy nagyon sajtos sült krumpliról van szó, ami nagyon laktató és tökéletesen átmelegít.

Egyfajta rakott krumpli a tartiflette, ami pirított hagymával, füstölt szalonnával és sok sajttal kerül sütőtálba, és jól átsütve, a tetejét megpirítva tálalják. A leggyakrabban használt sajt ennél az ételnél a camembert jellegű reblochon fajta, de ennek hiányában hasonló, bármilyen brie vagy camembert jól működik, az a lényeg, hogy ez igazán jól olvad és karakteresebb ízű, sülés közben lecsordogál a krumplira, ami beszívja az isteni aromákat.

tartiflette-nagyon-sajtos-francia-sult-krumpli
tartiflette-nagyon-sajtos-francia-sult-krumpli
Forrás:
cookta.hu

Tartiflette - francia sajtos sült krumpli

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg hagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ág rozmaring
  • 30 dkg camembert vagy brie típusú sajt
  • só, bors

A cikk folytatását a cookta.hu oldalán lelitek.