A francia ételek nem mindig kifinomultak és elegánsak, bőven találunk igazi rusztikus fogásokat is. Ilyen az úgynevezett tartiflette is, ami a hegyi pásztorok téli étele volt valamikor, mára pedig kihagyhatatlan klasszikus lett a hűvösebb hónapokban. Egy nagyon sajtos sült krumpliról van szó, ami nagyon laktató és tökéletesen átmelegít.
Egyfajta rakott krumpli a tartiflette, ami pirított hagymával, füstölt szalonnával és sok sajttal kerül sütőtálba, és jól átsütve, a tetejét megpirítva tálalják. A leggyakrabban használt sajt ennél az ételnél a camembert jellegű reblochon fajta, de ennek hiányában hasonló, bármilyen brie vagy camembert jól működik, az a lényeg, hogy ez igazán jól olvad és karakteresebb ízű, sülés közben lecsordogál a krumplira, ami beszívja az isteni aromákat.
Tartiflette – francia sajtos sült krumpli
Hozzávalók: