Egyéb kategória

Mancika a lépcsőház hírmondója , „Miújság” néni volt

Mi újság? -  kérdezte gyerektől, felnőttől, fiataltól, időstől, ismerőstől, idegentől. De másoktól szokatlan módon, meg is hallgatta a választ. És nem érte be a kósza „semmi” , vagy az „ Ó ha azt maga tudná!” felkiáltásokkal.

vous - 2019.05.28.
Mancika a lépcsőház hírmondója , „Miújság” néni volt

Mancika tényleg kíváncsi volt a válaszra, és ha valaki szabódott vagy őrizte volna titkait, hát Mancika további kérdésekkel magabiztosan kiszedte belőle azokat. Az összeset. Mancika előtt nem volt titok.

Mert Mancika kíváncsi volt a hírekre, olyannyira, hogy ha nem volt elegendő friss újság, hát a beszerzett információkból épített új igazságot. Néha a szereplőket cserélte fel, néha elferdítette a tényeket, néha hozzárakott, néha elvett mindabból, amit hallott. Vagy jelen időbe helyezte azt, ami évekkel korábban történt.

Szerfelett élvezte a hírgyártást, de még jobban a maga költötte hírek keltette hatást.

A meghökkenést, a szemforgatást, az újabb híreket, amelyeket becseréltek vele, szintén híréhes lakók.

Élvezte azért a botrányokat is, amelyeket öntudatlan hírgyártásával okozott, de soha nem fedezte fel az összefüggést lelke hírgyára és a ház lakóinak kínos bebukásai között.

Az ő hírgyára még hírből sem ismerte a morált, felelősséget nem érzett és nem is vállalta azt, ha valaki mégis szembesítette eltorzított értesüléseivel.

Szerinte a hír az hír és a lakók legyenek résen, szemezgessenek, csipegessék ki az igazság magvait az ocsú közül. Egyszóval ne legyenek buták, naivak, sőt ostobák, pont annyit fogyasszanak, amennyit elbírnak. Egy szóval se többet. Vessenek magukra, ha többet nyelnek, fuldokolnak.

Mancika aztán leesett a lépcsőn, kórházba került. Hetekig nem látta senki.

Hallották? – kérdezte az alatta lakó – Mancikát elütötte a busz, talán fel se épül.

Dehogy – mondta a szomszéd, aki jobban értesültnek vélte magát – Amerikába költözött.

Ugyan már! – Így a harmadik – hát nem tudták?Szerelmes lett. Szerelmes lett a vénasszony, most is randin van.

Na persze – adta hírül a következő szomszéd – lecsukták, mert lopott a boltban.

Na ne mondja – csattant fel, aki Mancika felett lakott és néha kaparászást vélt hallani a lakásból – Szerintem benn van…… csak az adóhivatal elöl bujkál….. pszt-pszt…. hallgassák csak!

Ezalatt Mancika a kórházban törött bokáját fájlalta, és a nővéreket kérdezte:

„Na… mi újság?” és nem elégedett meg a sebtében odavetett, lerázó válasszal……

Ajánlott cikkek