Test

Az otthoni fogfehérítés veszélyei – ezért bízd inkább profira!

A hófehér, hibátlan mosoly ma már az igényes megjelenés alapját képzi, ám sokan időrablónak és költségesnek érzik a fogorvosnál elvégeztetett fogfehérítést.

vous - 2019.06.16.
Az otthoni fogfehérítés veszélyei – ezért bízd inkább profira!

Ugyanakkor mindenki hallott már az otthon is elvégezhető, fehérítési módszerekről, ám Dr. Fülöp Papp Márta, a Naturadent esztétikai és lézerfogászat vezető fogorvosa most elárulja, hogy miért nem jó ötlet ezeknek a módszereknek az alkalmazása.

Citromlé és szódabikarbóna    

Talán a legismertebb módszer a sav erején alapuló szódabikarbóna és citromlé keveréke, mely többet árt, mint használ. Hosszú évtizedekig ez a házi praktika volt a legismertebb és talán a legkedveltebb a fogak fehérítésére, hisz a hozzávalókat könnyedén be lehet szerezni és tényleg látványos a fehérítő hatása ennek a keveréknek. Fontos azonban megemlíteni, hogy a savas hatás miatt a fog felszíne érdes lesz a fehérítés után, a fogzománc sérülhet, így a szennyeződések könnyebben megtapadnak a fog felületén, ezáltal pedig a kezelést követően sárgásabbak lehet a fogak, mint előtte.

Citrom- vagy narancshéj

A citrusfélék levével való öblögetés vagy a héjukkal való átdörzsölés sem jó ötlet, habár ez esetben természetesebb módszerről beszélünk, a gyümölcsben lévő citromsav károsíthatja a fog felszínét, hisz a fogból kalciumot kivonva roncsolhatja a zománcot.

Sós dörzsölés

A sós dörzsölésre is sokan esküsznek, pedig ez sem veszélytelen módszer. Ez esetben is a só szemcséi koptathatják a fog felső rétegét, ez pedig később további problémákat okozhat. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy ez a módszer könnyen felsértheti az ínyt is, melynek gyulladása akár a fogak elvesztéséhez vezethet.

A zománc károsodása, az íny irritációja, az érzékenység kialakulása, a fogak roncsolódása, a gyulladások létrejötte könnyen megelőzhető, ha a fogak fehérítését hozzáértő szakemberre bízzuk. A fehérítés megkezdése előtt mindenképpen érdemes felkeresni egy fogorvost, hisz az alapos tisztítás, a fogkő eltávolítása – azaz a mindenre kiterjedő dentálhigiéniai kezelés elengedhetetlen a fehérítés sikerének érdekében. A fogszuvasodást és egyéb problémákat is kezelnie kell a szakembernek, sőt a specialisták arra is felhívják ilyenkor a figyelmet, hogy a fehérítő eljárások csak az eredeti fogakon hatékonyak, a tömések és pótlások anyagába a fehérítő nem képes behatolni, illetve a gyökérkezelt fogak esetében a belsőleges fehérítést kell alkalmazni.

A lézeres fogfehérítés nem csak a fogak biztonsága és a hatékonyság miatt jobb választás a fentebb említett kezelésekkel szemben, de segít, hogy a fogak egészségesebbé, kevésbé érzékennyé váljanak, mindezt úgy, hogy védi az ínyt is. A kezelés teljes mértékben fájdalommentes és orvosi alapokon nyugszik, így teljes mértékben biztonságban érezhetjük magunkat. Válasszuk a szakszerű, fogorvos által végzett eljárást és növeljük önbizalmunkat egyszerűen!

Ajánlott cikkek