supermarket-949912_1920

A maradék felhasználása nem csak a pénztárcánkat kíméli

Még mindig ezer és ezer tonna élelmiszer kerül a kukákba, pedig ésszerűséggel lehetnek csökkenteni ezen a számon.

Az élelmiszer pazarlásának megszüntetése a mi háztartásunkban kezdődik. Jó. Nem.Csak. Ott.

 A nagyáruházaban kezdődik, ahol a "lejárt" szavatosságú vagy a lejárathoz közeli élelmiszerek jelentős része még mindig a szemétbe kerül. És higgyétek el, egy pillanatig se demagógia az a gondolat, hogy lenne olyan ember, aki azt szívesen elfogyasztaná.Már amennyiben az adott élelmiszer tényleg fogyasztható, és ha igaz az is, hogy a szavatosságot nagy tűréshatárral jelölik ki a gyártók. (úgy jelölik ki)

dessert-1932969_1920
dessert-1932969_1920
Forrás:
pixabay

Nem is olyan régen egy natúrjoghurtot bontottam ki például 2 héttel a szavatosságának lejárta után és semmi, de komolyan SEMMI baja nem volt.

Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy kifejezetten utazzatok a lejárathoz közeli termékekre (de egyébként miért is ne???, sokan teszik ezt), de azt igen, hogy ha a hűtőtökben vagy a kamrában ott felejtődik valamilyen élelmiszer, kibontás és megtekintés nélkül ne dobjátok ki. Győződjetek meg arról, hogy tényleg alkalmatlan már fogyasztásra.

(Megkóstolod? Nem te kóstold meg!... Remélem ismerős a szitu???)

De a pazarlás mérséklése másként is megvalósítható:

  • Okosan vásároltok, csak azt, ami a listán szerepel, így nem csábultok el
  • Figyelitek a szavatossági határidőket
  • Ha többet főztök, mint amenyi elfogy, a maradékot szépen dobozolva lefagyasztjátok vagy gondoskodtok arról, hogy más (tényleg rászoruló) vagy egy ismerős, aki nehéz helyzetben van, azt elfogyaszthassa.
  • Megcsillantjátok kreativitásotokat és a maradék kidobása helyett új fogást varázsoltok belőle.

PÉLDÁUL

  1. Így lehet a maradék krumplipüréből pogácsa vagy rakott zöldséghez alap, esetleg levésbetét, vagy krumplistészta.
  2. A maradék pörköltből leves vagy zöldségragu.
  3. A párolt zöldségből mártásalap.

Mert a lehetőségek adottak, csak gondolkodni kell.