A kezdő futó alapfelszerelése – 5 ruhadarab, amire előbb-utóbb szükségetek lesz

Ring Run futóversenyre készülők felszereléséhez: ezért fontos a speciális futózokni

A Ring Run futóverseny több távon teljesíthető, ezért sokaknak ez lesz az első versenyük. A kezdő futók – bocsánat, pontosítok: a futás elkezdése előtt álló elkötelezett életmódváltók – néhány látványos és fontos elemét látják a futásnak. Sok helyen felhívják rá a figyelmét, így talán a legtöbbjük tisztában van vele, milyen fontos a célnak megfelelő futócipő. És a zokni? Az is fontos lenne?

Fontos bizony! Ráadásul az egyik legolcsóbb és egyben leghasznosabb kiegészítő sporteszköz a futáshoz. El is mondom, hogy miért! A technikai zoknik előtti korban egy-egy futás után facsarni lehetett a zoknikból az izzadságot. A pamutzokni ugyanis rosszul „viselkedett”. Először csak a kisebb, majd egyre nagyobb területeken fogta meg a párát, és átnedvesedve nemcsak az izzadtság továbbítását tette lehetetlenné, de a hőleadást is blokkolta, így a lábfej túlmelegedését és további elázását erősítette. Azt pedig nem kell ecsetelni, mi mindennel járhat, ha a nedvességtől felpuhul a bőrünk, és azokon a felületeken, ahol nagy súrlódásnak van kitéve, kisebesedik, felhólyagosodik.

edzés futás futócipő cipő készülődés
edzés futás futócipő cipő készülődés
Forrás:
iStock

A nedvességtől csúszkáló pamutzoknik korában akár a lábkörmeinek is búcsút inthetett egy hosszú futás után a sportoló, ma viszont már nem nagy kunszt lefutni egy maratont – a legapróbb hólyagok kialakulása nélkül.

A cikk folytatását a Sport4you.hu oldalán lelitek!