Egyéb kategória

Egg Benedict, a mesésen finom és legendás reggeli

Szállodák, kávéházak, elegánsabb reggelizőhelyek elmaradhatatlan fogása az egg Benedict, különlegesen finom, és ma már több változatban is készítik. Otthon sem ördöngösség nekilátni, de fontos az időzítés, hogy minden alkotórésze egyszerre készüljön el. Azt ígérhetjük, hogy egy ráérős hétvégi vagy ünnepi reggelen az egyik legfinomabb dolog, amivel indíthatjuk a napot!

vous - 2019.07.12.
Egg Benedict, a mesésen finom és legendás reggeli

Egg Benedicttel találkozhatunk magyarítva Benedek tojásként, de ez egy téves fordítás, vagyis ferdítés, mert ihletője egy bizonyos Lemuel Benedict hajdani nyugalmazott bróker, akinek bizony a vezetékneve Benedict. A legenda szerint a Wall Street-i visszavonult pénzember erős másnapossággal tért be egy 1894-es napon a híres Waldorf Astoria Hotelbe, és tünetei enyhítésére vajas pirítóst kért, buggyantott tojást, sült szalonnát és hollandi szószt. Oscar Tschirkynek, a szálloda legendás főpincérének annyira megtetszett, hogy étlapra vette a különös kombinációt – a bacont sonkára, a pirítóst úgynevezett english muffinra cserélve.

egg-benedict-reggeli

egg-benedict-reggeli
Forrás:
pixabay

Az egg Benedictnek – vagy ha tetszik, Benedict-tojásnak – akkora sikere volt a vendégek körében, hogy sorra vették át a szállodák és az éttermek, illesztették be nemcsak a reggeli kínálatba, de a hétvégi brunchokba is, különféle változatokban. Ma leggyakrabban sonka, füstölt lazac, vegetáriánus változatnál párolt spenót vagy avokádó kerül bele a péksüteményen, a buggyantott tojáson és a krémes hollandi mártáson kívül.

A cikk folytatását a cookta.hu oldalán lelitek.

Ajánlott cikkek