Egyéb kategória

Nagytakarítás – a pincétől a padlásig – helyek ahova ritkán érünk el a porronggyal

Időről időre a legtöbben csak nekiveselkedünk a nagytakarításnak. A legtöbbször a nagy ünnepek előtti valamint a tavaszi nagytakarítást végzik el, ám ugyanilyen takarításra ösztönző időszak augusztus is. Leginkább a iskolakezdés miatt, egyszerűen jó érzés tudni, hogy a csemeték tiszta, rendezett otthonból indulnak az új megmérettetések felé.

vous - 2021.02.25.
Nagytakarítás – a pincétől a padlásig – helyek ahova ritkán érünk el a porronggyal

Kitakarítjuk az otthonunkat a pincétől a padlásig…

Azaz dehogy, a legtöbbször évekig kerülgetjük a pincét, a padlást, a szerszámoskamrát is, pedig évente legalább egyszer nem ártana oda is betérni, rendet rakni, szelektálni. Így nem fordulna elő, hogy költözésnél milliónyi kacat sorsáról kell dönteni, mert nem is halmozódnak fel a kacatok.

attic-3542250_1920

attic-3542250_1920
Forrás:
pixabay

Láttunk már olyan lakást, biztosan, ahol a „lakott terek” ragyogtak, sehol egy felesleges holmi, de pontosan tudtuk a padlás meg zsúfolásig tele olyan holmikkal, amelyek kiszorultak a lakásból, és kinőtt, megunt ruhákkal teli zsákok feszülnek egymásnak. Vagyis igazából nem volt tiszta az az otthon, csak úgy látszott.

Mi lenne, ha ezen a nyáron tényleg kitakarítanánk az otthonunkat?  Elmondjuk miért is lenne ez okos húzás:

Takarékoskodás

 Leginkább azért, mert előkerülhetnek olyan dolgok, amelyekre SZÜKSÉGÜNK van, használhatóak és praktikusak, csak épp rég elfeledkeztünk létezésükről. Még az is lehet, épp egy olyan holmi beszerzésén gondolkodtunk, ami már van. Csak elrejtve porosodik valahol.

Nem csak használati tárgyak, de régi ruhák is előkerülhetnek – így újra beleszerethetünk valami régi „rongyba”, és nem kell azt méregdrágán beszerezni a retroboltban.

Jótett

A még használható tárgyakkal örömet szerezhetnénk mindazoknak, akiknek erre se telik.

Környezetvédelem

A megfelelő helyre, szelektálva juttathatnánk el (időben) azokat a dolgokat, amelyek most a helyet foglalják nálunk, hiszen meglehet olyan dolgokat őrzünk óvatlanul otthon, amelyek erősen környezetszennyezőek – régi elemek, akksik, félig teli festékesdobozok……

Teret nyerhetünk

Bizony, még az is előfordulhat, hogy a kitakarított hely láttán beindul a fantáziánk és ráébredünk, hogy minimális ráfrodítással remek "iroda", plusz játszóhely a gyerekeknek vagy egy csodás családi nappali válhat az addig lomtárnak használt helyiségből. Esetleg nem is kell költözni….. hiszen eddig is rendelkezésünkre álltak a szükséges négyzetméterek csak éppen nem számoltunk azzal.

Lélektakarítás

A tökéletesen kipucolt otthon lelki kielégüléssel ajándékozhat meg minket – pár évente jár ez nekünk. Ráadásul a fizikai tisztogatás a legtöbbször a lelkünk kitakarításra is ösztönözhet – érdemes a házunk után erre is figyelmet fordítani

Ajánlott cikkek